Afbeelding

Winkeldromen voor het centrum van de toekomst

Winkelen in Woudenberg; velen doen hun dagelijkse boodschappen gewoon in hun eigen dorp. Maar wat zou er nog meer kunnen zijn in ons eigen centrum? In de ledenvergadering van de DES werd gesproken over de toekomst van het centrum van Woudenberg.

WOUDENBERG Samen met de gemeente is gekeken naar plannen, toekomstrichting en wat Woudenberg nodig heeft om Woudenberg te blijven.

De vergadering werd gestart met de gebruikelijke administratieve afhandelingen. De begroting en het jaarverslag werden goedgekeurd en er werd een inkijkje gegeven in de activiteiten die er, ondanks de huidige Corona gerelateerd maatregelen, georganiseerd worden. Zo wil het Sinterklaascomité dat Sinterklaas samen met zijn zwarte pieten via een intocht door de straten zal worden verwelkomd en wordt gevolgd door het harmoniegezelschap Fidelio. Zij zullen zorgen voor de feestelijke muziek. Zo kan iedereen in het dorp Sinterklaas en zijn Pieten verwelkomen vanuit hun eigen tuin of straat en kan er voldoende afstand worden gehouden van elkaar. Zo mooi de intocht van Sinterklaas te organiseren is, dit geldt helaas niet voor de gebruikelijke kerstmarkt. Een organisatie van deze markt vergt veel voorbereiding en in deze onzekere tijden heeft de DES moeten besluiten de kerstmarkt voor dit jaar van de agenda te halen.

Positief nieuws was er te melden over de sfeerverlichting in het dorp. Na een aantal jaren van afwezigheid zal de verlichting dit jaar weer worden aangebracht. Ondanks dat de vergunning voorlopig voor een jaar is afgegeven, wordt er door de DES rekening mee gehouden dat ook de komende jaren de sfeerverlichting tijdens de feestmaand opgehangen kan worden. Naast de sfeerverlichting zijn ondernemers met elkaar een aantal acties aan het voorbereiden om de kerstsfeer in het centrum te optimaliseren.

Toekomst winkelhart van Woudenberg

Een aantal winkeliers, o.a. Zeeman en Takko, heeft ons dorp dit jaar verlaten. Wat nieuw was dit jaar was de pop-up store met Ibiza kleding en accessoires. Zullen dit soort winkels wellicht in de toekomst ons winkelaanbod kunnen opvullen maar dan voor een langere periode? In de vergadering kreeg Karen Kuperus van de gemeente Woudenberg de gelegenheid om de visie van de gemeente aan de ondernemers toe te lichten. Bij de gemeente is een aantal plannen, voorlopig en min of meer definitief, ingediend. De gemeente wil graag medewerking verlenen aan alle plannen maar wordt daarbij vaak beperkt door de juridische mogelijkheden die zij heeft.

In 2018 zijn er plannen gepresenteerd voor zowel de Voorstraat als de Dorpsstraat. Voor de Dorpsstraat is het plan overgenomen door ondernemer van Tweel. De eerste stap in een nieuw plan is de ontwikkeling van een nieuwe Albert Heijn op het voormalig terrein van Van den Burg Automaterialen. Dit plan is al in een vergevorderd stadium en de gemeente is bezig om de laatste procedures hiervoor af te ronden. Karen Kuperus kon al wel meegeven dat de nieuwe winkel een echte Woudenbergse uitstraling zal krijgen waarbij de voormalige eierhal en de melkfabriek in het ontwerp zijn meegenomen.

De Gemeente wil samen met alle ondernemers en eigenaren zoeken naar een stip aan de horizon. Daarvoor zullen stappen gezet moeten worden in de zoektocht naar wat goed is voor Woudenberg en zullen allerlei lang durende procedures moeten worden overwonnen.

De gedeelde visie lijkt in ieder geval wel duidelijk te zijn. Het centrum van Woudenberg moet goed bereikbaar, schoon, veilig en met voldoende gratis parkeerruimte zijn. Daarbij gaan wij momenteel natuurlijk steeds meer in de richting van een combinatie online met offline winkelen en dat biedt niet alleen uitdagingen maar ook weer kansen voor de ondernemers.

Met dit in het achterhoofd wordt er door de ondernemersvereniging DES en de Gemeente Woudenberg echt gezocht naar een voor Woudenberg passend plan. Veel onduidelijkheid is er nog over de wensen maar vooral ook over de mogelijkheden die er in samenwerking met de eigenaren van de panden in het centrum zijn om het centrum te kunnen gaan veranderen en te laten groeien naar het gedroomde centrum waarbij de veiligheid, bereikbaarheid en vooral een sfeervol functioneel dorpshart voorop staat.

Concrete plannen en de mogelijkheden om deze te verwezenlijken

De DES is druk bezig met alle wensen en plannen die er omtrent de inrichting van het centrum zijn. De afgelopen jaren zijn er verschillende plannen voorbij gekomen voor de inrichting van Kostverloren, ’t Schilt en de Voorstraat. De openstaande dilemma’s hierbij lijken voornamelijk de haalbaarheid, de verschillende wensen en het ontbreken van een concreet plan dat bij de visies past van de gemeente maar ook van de ondernemers zelf. Waar is er ruimte voor grote en waar voor kleine ondernemers. Waar kan iedereen naast hun dagelijkse boodschappen ook terecht bij kleinere specialistische zaken met een goed passend advies en gastvrije service.

Om dat te gaan realiseren wordt er gekeken naar de mogelijkheden om leegstand in het centrum te gaan voorkomen en te verminderen door bijvoorbeeld meer passende en flexibelere huren, waardoor er meer kleine betaalbare winkelruimtes kunnen ontstaan en waardoor bijvoorbeeld een ondernemer zoals de Ibiza pop-up store niet alleen een tijdelijke plaats heeft in ons centrum.

Er wordt gezocht naar de mogelijkheden om dit te gaan realiseren in een passende look ’n feel met een ouderwetse stijl maar wel met de visie van de toekomst. Maar voor nu lijkt het vooral te ontbreken aan een kartrekker. Daarom pleit het DES-bestuur voor het aanstellen van een regisseur die daadwerkelijk knopen moet doorhakken, keuzes moet maken en de wensen van de ondernemers gaat combineren met de wensen van de gemeente en de pandeigenaren.

Eerder hebben pandeigenaren aangegeven mee te willen werken aan vernieuwing richting de toekomst.

Hierbij zal het gemak van blijven winkelen in eigen dorp, ondernemers die kunnen blijven ondernemen en dat er gezamenlijk (op een veilige afstand) kan worden genoten van een broodje op het terras of biertje in de kroeg, moeten blijven bestaan. Idealistisch? Laten we hopen van niet.