Afbeelding

Kinderboekenweek op Woudenbergse scholen, ‘En toen?’

WOUDENBERG Van 30 september tot en met 11 oktober is het weer Kinderboekenweek; het grootste landelijke kinderboekenfeest van Nederland. Ook op de scholen in Woudenberg wordt er volop aandacht besteed aan de Kinderboekenweek. Met het thema ‘En toen?’ wordt er teruggegaan in de tijd. Boeken met verhalen uit het verleden brengen geschiedenis tot leven en door deze verhalen te lezen, wordt het verleden voor kinderen betekenisvol.

Opening Kinderboekenweek Jan Ligthartschool

Op de scholen wordt er op verschillende manieren uiting gegeven aan het thema van de Kinderboekenweek. Op de Jan Ligthartschool werd de Boekenweek op een spectaculaire manier geopend door de leerkrachten. De leerlingen werden ontvangen door hun juffen die allemaal verkleed waren als een persoon uit het verleden. Op deze manier werd het thema “En toen?” gelijk concreet en zichtbaar gemaakt en zorgde het toneelstukje voor enthousiasme bij de leerlingen. Enthousiasme is volgens juf Anne van groep 6 sowieso een belangrijk element om het lezen te bevorderen. “Boeken kiezen die kinderen zelf leuk vinden is van belang om vanuit eigen motivatie het lezen te stimuleren. Daarom gaan we als school ook met regelmaat naar de bibliotheek. Kinderen komen dan weer in aanraking met andere boeken dan die op school in de boekenkast staan”, vertelt juf Anne. De boekenkasten zijn op de Jan Lighartschool prominent aanwezig op de twee leerpleinen. Deze week staan de boeken over de middeleeuwen,

Romeinen en ridders zichtbaar boven op de kast en nodigen uit om te pakken en in te kijken of te lezen.

Geen stillezen, maar chilllezen

Ook op de Olijfboom is lezen een belangrijk vakgebied. In de bovenbouw wordt er elke dag gelezen door de kinderen in boeken die ze zelf mogen kiezen. Vere uit groep 5 vertelt dat het stillezen tijdens de Kinderboekenweek is veranderd in ‘chilllezen’. Dat betekent dat de kinderen tijdens het leesmoment zelf een plekje in de klas mogen kiezen waar gelezen wordt. Vere mocht zelfs op de stoel van de meester zitten met haar boek, maar ze vertelt dat de bank toch favoriet is, want daar kun je echt op chillen!

Van Dinotijdperk tot de 2e wereldoorlog

In alle groepen van de Jan Ligthartschool wordt er gewerkt met het thema “En toen…”. Zo is de kleuterbouw omgetoverd in het Dinosaurustijdperk en worden er boeken gelezen over dino’s en geknutseld. In de vensterbank pronken dinosaurussen, gemaakt van klei. De pijlen door de school laten zien dat er ook aandacht is voor de Middeleeuwen. De deur van groep 5 is zelfs omgetoverd tot een echte kasteeldeur. In de bovenbouw wordt er veel gelezen en geleerd over de Romeinen.

Dat je van boeken kan leren, vindt ook Jonathan. Hij zit in groep 7 van de Wartburgschool en leest een boek over het leven van een jongen in de 2e Wereldoorlog. “Als je een boek over de oorlog leest, weet je ook gelijk hoe het er in die tijd aan toe ging”, vertelt hij.











Daarmee benoemt hij gelijk het doel van de Kinderboekenweek 2020.

Leesplezier

Dat het belangrijk is om lezen te stimuleren, blijkt wel uit onderzoek. Want naarmate kinderen ouder worden, neemt het leesplezier af (bron: Onderwijsconsument). Vanaf groep 6 worden teksten abstracter en complexer en wordt lezen voor kinderen minder aantrekkelijk. De scholen in Woudenberg doen er alles aan om het leesplezier bij leerlingen te bevorderen. De voorbeeldrol van leerkrachten, ouders en anderen is hierbij ook heel belangrijk. Zo vertelt Yuna uit groep 6 van de Jan Ligthartschool, dat ze vaak haar oma ziet lezen en dan zelf ook gaat lezen. Juf Anne geeft aan dat de school met regelmaat gebruik maakt van leesouders, maar door de Corona is dit helaas nu niet mogelijk.












De scholen betrekken de ouders op dit moment vooral via de eigen website en door het sturen van foto’s en filmpjes.

Dat het belangrijk is het lezen te stimuleren door kinderen zelf hun boeken te laten kiezen vinden zowel de kinderen als de leerkrachten. Zoals Yuna zegt: “Kies een boek wat je echt leuk lijkt en dan is lezen ook leuk!”

Op pagina 17 leest u de eerste twee interviews met kinderen die vertellen over hun lievelingsboek. In de volgende editie van de Let Op Woudenberg volgen nog twee leuke verhalen.