Afbeelding
foto: Agnes IJmker

Jonathan, Holland onder het hakenkruis


Naam:

Jonathan

Leeftijd:

10 jaar

Groep:

7

“Als je een boek over oorlog leest, weet je hoe het er aan toe ging”

School:

Wartburg

Lievelingsboek:

“Holland onder het hakenkruis” van Piet Prins

Waarom is dit jouw lievelingsboek?

Ik hou van boeken over de oorlog. Dit is mijn lievelingsboek omdat het over meerdere mensen gaat, en dus ook meerdere avonturen.

Het is een heel spannend boek. Als het boek niet spannend is, zou ik het boek niet zo snel kiezen. Ik kies vaak oorlogsboeken, omdat ik dan lees hoe het er in die tijd aan toe ging. Ik leer hiervan dat je in die tijd geen domme dingen moest zeggen. Dit boek kan in het echt waar gebeurd zijn. Dat maakt dat het verhaal nog spannender wordt, het is geen fantasie.

Kan je in het kort vertellen waar het over gaat?

Het zijn 5 boeken ineen, dus best moeilijk om het in het kort te vertellen. Maar de hoofdpersoon is Jaap Rozenboom. Hij is een joodse jongen en moet onderduiken als de oorlog uitbreekt. Hij verstopt zich in het moeras. Twee jongens vinden Jaap en nemen hem mee naar hun boerderij. Daar mag hij blijven. Jaap wordt vrienden met de 2 jongens en samen beleven ze allerlei avonturen. Er komen ook twee Engelse piloten bij op de boerderij om onder te duiken. Op het eind worden ze nog bijna betrapt door de Duitse bezetters, maar gelukkig loopt het goed af.

Waarom lees jij graag?

Ik lees vaak in de ochtend en ’s avonds in bed en op zondag. Als het boek heel spannend is, word ik echt meegezogen in het verhaal. En dan wil je eigenlijk doorlezen om te weten hoe het verhaal afloopt.

Wat vind jij van de Kinderboekenweek en het thema ‘En toen…?

Ik vind het goed dat de Kinderboekenweek er is en ook dat je boeken leest over vroeger. Daar kan je wel veel van leren. Nu ik dit boek heb gelezen weet ik ook veel meer hoe het leven was in de tijd van de Tweede Wereldoorlog.

Hoe kunnen kinderen die niet van lezen houden weer plezier in lezen krijgen denk jij?

Wel jammer dat kinderen niet van lezen houden. Lezen is ook een soort van leren. Dat mis je als je geen boeken leest. Ik wil zeggen tegen die kinderen dat ze gewoon een boek moet kiezen dat ze leuk lijkt en dan lukt het misschien toch!