Mooi landschap met koeien in het buitengebied
Mooi landschap met koeien in het buitengebied / Foto: redactie

Agrariërs mogen windturbines op bedrijfsterrein plaatsen

WOUDENBERG - Boeren mogen kleine windturbines op hun erf plaatsen. Zo kunnen ze in hun eigen stroombehoefte voorzien. De gemeente gaat deze mogelijkheid onderzoeken. De gemeenteraad wil liever geen weilanden vol met zonnepanelen in het buitengebied zien.

De gemeenteraad worstelde tijdens zijn vergadering met de ontwikkeling van duurzame energie. Iedereen vond het belangrijk dat energie op een nog veiliger en schonere manier opgewekt zal worden.

Dit onderwerp riep een aantal vragen op. Windenergie vindt men prachtig, maar waar moeten die grote en voor veel mensen ontsierende windmolens komen. Op de Leusderheide zullen volgens plannen 15 windmolens geplaatst worden. Dat noemden verschillende fracties ‘in onze achtertuin’. Daar waren ze niet blij mee. Defensie heeft overigens al laten weten dat er maximaal 7 op de hei geplaatst kunnen worden. Dat maakt het plan iets beter verteerbaar. Als er dan toch windmolens geplaatst moeten worden, dan maar bij de A12 bij Maarn, vonden de SGP en de VVD. In het Woudenbergse buitengebied was er volgens de gemeenteraad geen geschikte plek voor zulke molens.

Johny Stalman, fractievoorzitter van de VVD, waarschuwde dat de Woudenbergse raad niet in de val van het 'niet in mijn achtertuin'-syndroom moest vallen. Dat betekent dat mensen op zich voorstander van bepaalde ontwikkelingen en bouwprojecten zijn, maar dat niet in hun directe woonomgeving willen hebben.

Ben Apeldoorn van LTO Noord vertelde tijdens de commissievergadering dat boeren graag kleine windturbines op hun bedrijfslocaties willen neerzetten. Als ze voldoende hoogte hebben, kunnen ze rendabel zijn. Op deze manier kunnen boeren in hun eigen energievoorziening voorzien.

De gemeenteraad vroeg het college van burgemeester en wethouders om samen met LTO Noord te onderzoeken of deze oplossing aantrekkelijk voor agrariërs kan zijn.

Dat voorkomt bovendien dat boeren kostbare landbouwgrond moeten gebruiken om hun weilanden vol te zetten met zonnepanelen. Grote buitenlandse bedrijven geven boeren regelmatig geld om dit te doen. In de Achterhoek gebeurt dit veel. ‘Ik weet niet of jullie dat wel eens gezien hebben. Het is een vreselijk gezicht,’ verzuchtte Jan Bessembinders, gemeenteraadslid van het CDA.        

Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA, stelde dat de gemeente een duidelijke volgorde voor de plaatsing van zonnepanelen moet maken. Eerst op de daken, dan op parkeerterreinen en langs de infrastructuur en als het echt niet anders kan en noodzakelijk is, op landbouwgrond.

Van de Graaf vroeg zich af of het elektriciteitsnetwerk in het buitengebied aangepast moet worden als boeren veel stroom gaan opwekken. Dat brengt grote kosten met zich mee. 'Ik denk dat Stedin, die het netwerk beheert, de kosten over iedereen zal uitsmeren. Slechts enkele agrariërs zullen profiteren. Is dat eerlijk?’ vroeg ze zich af.

De hele gemeenteraad had ideeën om de hele Woudenbergse gemeenschap enthousiast te krijgen over nieuwe manieren van energieopwekking. Dat moet in ieder geval niet gebeuren door de rekening van alle ontwikkelingen uitsluitend aan de burgers te presenteren, maar ook te kijken naar subsidies.