Robert in de volière met één van zijn rode kanaries.
Robert in de volière met één van zijn rode kanaries. / Foto: Robert Hazeleger

Robert Hazeleger geniet elke dag van zijn hobby

WOUDENBERG - De liefde voor vogels zat er al vroeg in bij Robert Hazeleger. Als klein kereltje keek hij geobsedeerd naar de vogels in de volières bij zijn vader en zijn opa’s. Het clubblad van de plaatselijke vogelvereniging bladerde hij trouw door. Toen hij wat ouder werd kreeg hij andere interesses en verwaterde de aandacht voor de vogels. Maar sinds hij drie jaar geleden is getrouwd met Jorin, heeft hij zijn oude hobby weer opgepakt.

Van opa kreeg hij twee koppeltjes rode kanaries. In zijn fietsenschuurtje maakte hij ruimte voor wat broedkooien. Een kacheltje zorgt ervoor dat de vogels het ook in de winter niet te koud krijgen. Buiten bouwde hij een volière, met toegang naar het binnenverblijf. “Het eerste jaar was even schrikken toen we de energierekening onder ogen kregen”, vertelt Jorin. ”Het verwarmen van de schuur kostte een vermogen aan stroom”. Dit voorjaar is Robert begonnen met het isoleren van de schuur. De wanden worden ingepakt en op het dak komt sedum, een isolerende groene dakbedekking. In verband met de verbouwing heeft hij tijdelijk wat vogels van de hand gedaan. Nu heeft hij een koppeltje zwartkopsijzen en lizard kanaries, vier gouldamadines en acht rode kanaries.

Met één van de kanaries won hij vorige jaar goud bij zijn club; vogelvereniging Zang & Kleur. “In het voorjaar begin je met het kweken. Het beste is om dat zo vroeg mogelijk in het jaar te doen. Door het verlengen van de dagen met kunstmatige verlichting kun je het dag- nachtritme wat manipuleren. Kanaries leggen dan eerder in het jaar hun eieren. Gemiddeld vier of vijf. Na een weekje kan je met een schouwlamp kijken of de eieren bevrucht zijn. Weer een weekje later komen de eerste jongen uit. Na zo’n vijf dagen moet je de jonge vogels ringen, zodat je mee kan doen aan vogelshows. Een vogel heeft negen maanden nodig om volwassen te worden. Na de eerste rui krijgen de vogels een mooiere kleur vacht, één van de elementen waarmee je punten kan verdienen bij een vogelshow”, vertelt Robert, die in het dagelijks leven schilder is.

“Niets is mooier dan de natuur te zien in een vogeltje”

Als de verbouwing klaar is wil Robert zijn verzameling weer wat uitbouwen. “Ik ben van plan om in de toekomst ook goudvinkjes en nachtegalen te gaan kweken”. Daarvoor moet-ie op zoek naar wat nieuwe koppeltjes. De handel gaat met andere vogelliefhebbers, vaak gepensioneerden.

Robert merkt dat hij met zijn 27 jaar een uitzondering is. Als hij in zijn schuurtje bezig is met zijn hobby, kijkt zijn vijf maanden oude zoon Bob vanuit zijn wipstoel tevreden toe. De volgende generatie krijgt de liefde voor vogels met de paplepel ingegoten.