Situatie Nico Bergsteijnweg onveilig voor fietsers
Situatie Nico Bergsteijnweg onveilig voor fietsers / Foto: Hans Radstaake

Schop in de grond voor fietspad oost-west

WOUDENBERG - De aanleg van het veilige fietsroute van Oost naar West Woudenberg zal naar verwachting voor het einde van het jaar beginnen. Dat bleek uit de commissievergadering over dit onderwerp. De Nico Bergsteijnweg wordt in de tweede helft van volgend jaar aangepakt. De rotonde op de N226 staat voor 2024 op de rol. Een aantal fracties benadrukte dat de inbreng van de bewoners langs de route belangrijk moet zijn. Zij weten nu eenmaal het beste wat er bij hen in de buurt speelt.

Voor GemeenteBelangen Woudenberg, de ChristenUnie en de VVD, die samen het college van burgemeester en wethouders vormen, is de aanleg van een veilige fietsroute van het oosten naar het westen van Woudenberg een belangrijk onderwerp. Het is een gewichtig punt in hun akkoord. Tijdens de behandeling van het plan in de commissie bleek dat de andere partijen de veiligheid van fietsers ook hoog in het vaandel hebben.

Alle fracties konden hun wensen en bedenkingen indienen. Eigenlijk iedereen vond het van belang dat langs de hele route het fietspad duidelijk herkenbaar is en dat de vormgeving zo is dat elke weggebruiker direct ziet dat er een fietspad loopt. In eerdere plannen zou het fietspad gemarkeerd worden door rood asfalt. Nu is het college van burgemeester en wethouders van dat plan afgestapt.

Fietssuggestiestroken

Wethouder Vlam legde uit dat de aanleg en het onderhoud van rood asfalt te kostbaar is. Nu moeten er fietssuggestiestroken voor in de plaats komen. Volgens haar is dat ook effectief en minder duur. Zij onderstreepte het belang van een goede herkenbaarheid van de veilige fietsroute.

De route van Oost naar West moet via Laan 1940-1945, de Nico Bergsteijnweg naar de sportvelden op de Kennedylaan lopen. Aan de route liggen drie scholen. Het is de bedoeling dat kinderen veilig op de fiets naar school en de sportclubs kunnen rijden. Het wordt lastig om de hele route op dezelfde manier vorm te geven, aangezien de straten nu heel anders ingericht zijn.

Provinciale weg

Op deze route ligt ook de rotonde op de N 226. Woudenberg wil graag dat die rotonde veiliger wordt. Zij ligt echter op een provinciale weg. De gemeente heeft dus niets over de inrichting te zeggen. Enkele fracties drongen er bij wethouder Vlam op aan dat zij veelvuldig contact over dit onderwerp met de provincie houdt. Ze vertelde dat ze elke keer als ze contact met de gedeputeerde heeft op het belang van de aanpassing van de rotonde wijst. Een renovatie staat voor 2024 gepland.

Lampjes

De gemeenteraadsfracties wilden de rotonde graag ingrijpend aanpakken, zodat die veiliger zou worden. Elders in het land zijn er rotondes met lampjes, die gaan branden als er fietsers de oversteek naderen. 'Kijk goed naar zulke voorzieningen,' zeiden de fracties. 'En maak de provincie attent op zulke voorzieningen.'

In eerste instantie stonden de werkzaamheden aan de fietsroute en de Nico Bergsteijnweg voor dit jaar gepland. De pandemie gooide roet in het eten. De Nico Bergsteijnweg gaat naar verwachting eind 2021 op de schop. De fractie van PvdA/GroenLinks wilde graag dat de rest van de route eerder veilig gemaakt zal worden. Het plan is dat dit in het najaar te doen en misschien dit jaar nog af te ronden.

Ervaringsdeskundigen

In het voorstel van het college van burgemeester en wethouders staat dat de omwonenden voldoende informatie over de werkzaamheden krijgen. Onder meer de SGP-fractie hoopte dat de gemeente de bewoners bij de planvorming zou betrekken. Zij zijn ervaringsdeskundigen en weten wat er in de buurt speelt. Bij de nieuwe inrichting van parkeervakken kan hun inbreng belangrijk zijn.

Het college van burgemeester geeft aan het niet efficiƫnt is om de bewoners uitvoerig advies te laten geven, omdat het om de aanleg van voornamelijk fietsvoorzieningen gaat. Wethouder Vlam verklaarde dat de inwoners van de Nico Bergsteijnweg behoorlijk actief zijn en hun inzichten niet onder stoelen of banken steken.

Gratis brug

De fracties van het CDA en de SGP wezen op het bericht in deze krant dat Veenendaal Woudenberg een gratis brug had aangeboden. De gemeente Woudenberg weigerde beleefd. De fracties wilden graag de reden weten voor de afwijzing.

Wethouder Vlam antwoordde: 'Met een brug alleen ben je er nog niet. De brug was niet helemaal het juiste formaat. Bovendien moesten we de brug nog ophalen en plaatsen. Dat kost meer dan de aanleg van een brug.' De twee fracties vonden de gratis brug een goed idee.

Cannondale

De fractie van de PvdA/GroenLinks had nog een opvallende suggestie. De grote Amerikaanse fietsproducent Cannondale heeft zich gevestigd in het voormalige INBO-gebouw. Het bekende merk wil graag het fietsen promoten. Dat heeft ze gedaan met succesvolle professionele wielerploeg.

Maar ook het veilig recreatief fietsen in Woudenberg gaat het bedrijf aan het hart, volgens de fractie. Ze stelde voor om eens te gaan praten. 'Misschien kunnen we wel een Cannondale-fietspad aanleggen.' Goed plan vond Vlam. Ze zal contact met het bedrijf opnemen.