Warmteverlies in doorsnee-woning
Warmteverlies in doorsnee-woning

Opening Energiecafé

WOUDENBERG- De stichting Duurzaam Woudenberg is vrijdagmiddag 18 september gestart met het energiecafé.

De medewerkers van Duurzaam Woudenberg waren vrijdagmiddag beschikbaar om advies te geven over hoe we in onze leefomgeving kunnen starten met het besparen van energie. Mensen konden het Cultuurhuis binnenlopen om zich te laten informeren over de manier waarop we in onze tijd bij kunnen dragen om de belasting van het milieu te verminderen.

Besparen

Het hoeft niet groot te zijn, maar je kan ook klein beginnen door zuinig om te gaan met water. De stand-by schakelaar van apparaten uitschakelen is een manier om te besparen. Andere bespaartips zijn het isoleren van de warmwaterleiding, het toepassen van radiatorfolie en het afstellen van de watertemperatuur van de CV. Zo werden er tal van tips gegeven die op een eenvoudige manier toegepast kunnen worden. Ook is er veel te besparen door gloeilampen of spaarlampen in te leveren bij de milieustraat en deze te vervangen door een ledlamp. Alle bezoekers ontvingen een ledlamp om hiermee een begin te kunnen maken.

De stichting duurzaam Woudenberg heeft 8 energiecoaches, waarvan er 1 geheel gecertificeerd is. De andere 7 zijn in opleiding en zullen binnenkort ook het certificaat ontvangen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen besluiten om energie te besparen en energiebesparende maatregelen te nemen, dat kan zijn omdat men meer comfort wil hebben in huis, een tweede reden is vaak dat het op termijn voordeliger is, maar ook zo zuinig mogelijk omgaan met water en energie is een vorm van besparen die mensen op een makkelijke manier kunnen nemen.

Isoleren van woningen

Onder het motto: ’Uw huis klaar voor de toekomst’, gaven de coaches tips om in huis besparende maatregelen toe te passen. Met name in huizen van voor het jaar 2000 zijn er vaak aanpassingen te gebruiken die de isolatie van het huis verbeteren. Vooral dak- en muurisolatie en goede ventilatie kunnen er voor zorgen dat het energie verbruik gaat dalen. In huizen waar het vochtig is onder de vloer kan het isoleren van de vloer zorgen voor meer wooncomfort.

Coach aan huis

De coaches werken met een warmte-camera waarmee ze in woonhuizen kunnen meten op welke plaats er veel warmte verloren gaat. Zo zijn er heel veel nieuwe ontwikkelingen waarmee de coaches werken en de Woudenbergers op een goede manier kunnen informeren over de mogelijkheden om woningen te verduurzamen. Het energiecafé zal maandelijks, de 3e vrijdag van de maand, geopend zijn van 14:00 – 17:00 uur in het Cultuurhuis. Zeker een aanrader om hier gebruik van te maken, ook als u al energiebesparende maatregelen genomen hebt, hebben de mensen van Duurzaam Woudenberg vaak weer nieuwe ideeën om u verder te helpen.

Afbeelding