Duivels dilemma in Woudenbergse kroeg.

WOUDENBERG Zaterdag net na middennacht krijgt cafe Moestas overwacht bezoek van 2 agenten. Zij zeiden een ronde te maken in de regio ter controle van naleving van de corona regels. Even daarvoor waren ze ook bij Herries Bar geweest.

Net als alle andere horeca gelegenheden, gelden de corona regels ook bij Cafe Moestas; bellen vooraf, je melden bij binnenkomst en je temperatuur word opgemeten. Maatregelen die onderneemster Netty van de Tas genomen heeft om wel open te kunnen. En de gezondheid van haar klanten gaat boven het economische belang.

In de praktijk lijkt het soms een onbegonnen zaak. Landelijk werd het beeld al eerder geschetst: de leeftijdscategorie 25-35 houdt zich niet aan de regels en erkent bestaan corona onvoldoende. Ze bellen netjes om zich aan te melden, maar komen dan vaak met meer mensen als telefonisch opgegeven. Vaak hebben ze op een andere plaats al ingedronken, waarbij ze eenmaal binnen, zich niet aan de regels houden om 1,5 meter afstand te houden. Laat staan te blijven zitten. En omdat het een komen en gaan van mensen betreft, loop je al snel het risico teveel gasten binnen te hebben.

En dat is precies wat er zaterdagnacht zich ook afspeelde bij Cafe Moestas. De kroeg beschikt momenteel over ruim 30 zitplaatsen, waar de gasten 2 aan 2 kunnen zitten. Maar zelfs wanneer je aan de telefoon aangeeft vol te zitten, komt men nog gewoon binnenlopen aldus Netty van de Tas. Want iedereen vindt dat ze, als vaste gast, toch niet geweigerd kunnen worden. Probleem is dan wel dat je al gauw teveel mensen binnen hebt zitten. En aangezien corona de onderneemster meer kosten als opbrengsten geeft, is het onmogelijk om 2 man bij de deur te zetten met de onhebbelijke taak om mensen weg te sturen.

De politieagenten constateerde dat er op het moment van binnenvallen 60 mensen aanwezig waren. Hierop werd de onderneemster aangesproken. Zij besloot ter plekke het licht aan te doen en iedereen te verzoeken weg te gaan. Waarop de gasten gelukkig gehoor gaven. Op de vraag of zij nu een boete ging krijgen, kon geen antwoord worden gegeven. De agenten zouden hun bevindingen doorgeven aan de gemeente en daar zou ze dan wel bericht van ontvangen. Mocht er een boete worden opgelegd, zal deze 4000 euro bedragen.

Erg zuur in een tijd dat überhaupt open zijn al geld kost. En je als onderneemster er alles aan gedaan hebt om volgens de regels te werken. Het is te hopen dat het bij een waarschuwing zal blijven. Maar mocht dit niet het geval zijn, zal moeten blijken hoe graag de Woudenbergse inwoner in deze gelegenheid komt en wil blijven komen. Ik stel voor dat we dan allemaal de portemonnee trekken om dit uit de wereld te helpen. En voortaan even nadenken bij bezoek aan de kroeg wat voor gevolgen het kan hebben als we de regels vergeten.