Ingezonden mededeling

WOUDENBERG Regelmatig wordt de stichting Vrienden van Sinterklaas Woudenberg aangesproken over de Zwarte Pietendiscussie. Er wordt door tegenstanders van Zwarte Piet gezegd dat we ‘met onze tijd mee moeten’, dat we ‘discriminatie en racisme niet serieus nemen’ of soortgelijke uitlatingen. Die visie begrijpen we en respecteren we, maar die staat loodrecht op de onze.

Juist de discussie over Zwarte Piet, en of die al dan niet racistisch in oorsprong is, veroorzaakt of versterkt de notie van racisme en discriminatie onder kinderen. Kinderen zijn per definitie wars van elk gevoel van ongelijkheid. De kwestie die is ontstaan verstoort dit en zorgt voor een vroegtijdig bewustzijn bij kinderen van de verschillen die er nu eenmaal zijn tussen mensen, maar door de toon van de discussie is het een voedingsbodem voor racisme geworden. Kortom, de discussie over Zwarte Piet is op zich zelf staand racistisch. Iets om over na te denken.

Deze discussie zorgt dat er in bijna alle gemeenten waar een Sinterklaasintocht zonder donkere Pieten plaatsvindt, volwassenen en kinderen met een donkere huidskleur niet welkom zijn om als Piet te acteren. Dat is discriminatie en dat vindt de Stichting Vrienden van Sinterklaas Woudenberg onaanvaardbaar. Over het feit dat mensen zich gekwetst voelen door de kleur van welke Piet dan ook willen we graag het volgende kwijt: Wij betreuren het dat er mensen aanstoot nemen aan de figuur Zwarte Piet.

Tegelijk is er een overweldigende meerderheid die aanstoot neemt aan het feit dat deze kleur van Piet ter discussie staat en die juist dat als kwetsend ervaren. Mede om de reden dat de overgrote meerderheid van Nederland, en met name in de gemeente Woudenberg, het liefst een intocht met Zwarte Piet ervaart, zonder daar ook maar enige discriminerende of racistische bedoeling mee te hebben, zullen ook in 2020 onze Pieten donker geschminkt worden.

Wij zijn ten alle tijden bereid om met ieder die dat wil, persoonlijk het gesprek aan te gaan. Namens de stichting Vrienden van Sinterklaas Woudenberg: Ruud Stuivenberg, Teamleider activiteitencommissie. Telefoon: 0647229277


vervolg pagina 1

De gemeentewoordvoerster en zegsman Van Dolder benadrukten dat er in Woudenberg wel degelijk behoefte is aan woningen, en zeker aan huurwoningen. ’In deze overspannen woningmarkt is er enorme behoefte aan huurwoningen, in alle segmenten. Ook op verzoek van de gemeente bouwen we hier zes sociale huurwoningen en zes midden-dure appartementen. De rest wordt vrije sector,’ aldus Van Dolder.

Overigens staat de ontwikkelaar te trappelen om met de bouw te beginnen. Zodra de Raad van State het sein op groen zet gaat de schop de grond in. Later dit jaar of begin 2021 volgt dan nog wel een bodemzaak.

Spoeduitspraak binnen twee weken.