Wethouder Anita Vlam
Wethouder Anita Vlam Gemeente Woudenberg

Gemeente staat voor financiële uitdaging

Na het zomerreces buigt de politiek zich weer over de financiële stukken van de gemeente. Allereerst is dit de zomernota waar de financiële balans wordt opgemaakt van de uitgaven en inkomsten van de gemeente tot halverwege dit jaar. Volgende maand is de begroting voor 2021 en verder aan de beurt, waarin de gemeente aangeeft wat zij komend jaar gaat doen en wat dit gaat kosten.

Gedurende de vakantieperiode is hier in het gemeentehuis heel hard aan gewerkt om het overzicht te krijgen.Helaas zien de Woudenbergse gemeentefinanciën er niet goed uit. Al enige jaren krijgt de gemeente minder geld binnen dan dat zij aan kosten heeft. Dit geldt onder andere voor de zorgkosten, de leefomgeving en eisen voor ICT en informatieveiligheid.

Niet alleen voor onze gemeente is dit zorgelijk, maar helaas is dit voor heel veel gemeenten het geval. Vooral de kosten voor zorgtaken, die enkele jaren geleden naar de gemeente gegaan zijn, zijn veel hoger dan de bijdragen die we hiervoor vanuit het Rijk ontvangen.

En dat al meerdere jaren achter elkaar! In juli van dit jaar hebben 247 gemeenten hierover een brandbrief gestuurd aan de ministers van Binnenlandse zaken en Financiën, waarin is uitgelegd wat gemeenten doen voor het geld wat zij krijgen en waarom de bijdrage van het Rijk niet voldoende is.

Ook de gemeente Woudenberg heeft hierover een brief gestuurd en onze zorg aan de ministers kenbaar gemaakt, geïllustreerd met concrete voorbeelden.

En dat is niet de enige financiële uitdaging voor onze gemeente. Terwijl de nieuwsberichten in de krant luiden “miljoenen extra geld naar gemeenten” is dit feitelijk voor Woudenberg niet zo heel veel geld. Gelukkig is er wel compensatie voor kosten die de gemeente maakt voor de extra kosten in verband met corona. Ook de korting op de rijksuitkering voor een aantal jaar gaat niet door. Maar vanaf 2022 en de jaren erna moeten we dit als gemeenten alsnog betalen: ‘een sigaar uit eigen doos’.

Ook wordt er nog een andere korting op de bijdrage van het Rijk verwacht. Meer taken van het Rijk en minder geld daarvoor; hoofdbrekers voor een wethouder financiën, een dilemma voor vele gemeenten…; bezuinigingen zijn onontkoombaar. Voor een gemeente van onze omvang heeft minder geld direct grote gevolgen voor de samenleving.

Als lid van de commissie financiën in de VNG breng ik de Woudenbergse ervaring in, bij de adviezen aan VNG bestuur en het Rijk. Zodat ook de ervaring van onze gemeente gehoord wordt en het Rijk meer middelen beschikbaar stelt voor de taken die zij van gemeenten verlangt. Alleen zo kunnen wij het beste blijven doen voor Woudenberg.

Met onze columns willen we u informeren, verbazen en enthousiasmeren. Let op Woudenberg! Houd ons in de Gaten!