Zonnepanelen zijn een vorm van schone energie  |
Zonnepanelen zijn een vorm van schone energie | Foto: E. Bloemendal

Heftige discussie over schone energie

De gemeenteraad moet een besluit nemen over de Regionale Energie Strategie, waarin staat wat de regio Eemland en de gemeente Woudenberg willen doen om milieudoelen te halen. Zonne- en windenergie spelen een belangrijke rol in de plannen. Maar hoe willen Woudenbergers deze opgave aanpakken? De meningen lopen erg uiteen. Iemand oppert een dorpsbos. Een aantal Woudenbergers zet in op kernenergie en bijvoorbeeld een kerncentrale bij het Eemmeer.

WOUDENBERG - Discussies over duurzaamheid tussen politici en experts zijn vaak interessante gesprekken. De ambities zijn torenhoog en het jargon ingewikkeld. Voor buitenstaanders is het vaak lastig om vast te stellen of alle prachtige plannen ook draagvlak hebben bij de burgers. Voor de vaststelling van de Regionale Energie Strategie heeft men burgers gevraagd hoe zij tegen de ontwikkeling van energiegebruik en duurzaamheid aankijken. Het geeft een bijzonder inzicht in meningen van Woudenbergers over dit heikele punt. Er is een stuk met reacties uit de regio, waar de namen en woonplaatsen van de mensen die reageerden bij staan. Woudenbergers hebben in een plaatselijke reactienota anoniem hun mening gegeven.

Opvallend is dat iedereen eigenlijk wel een bijdrage wil leveren. Sommige mensen wijzen op de hoge kosten van het duurzaam maken van woningen. Zij zeggen dat ze daar geen geld voor hebben. Ook klagen sommige Woudenbergers over geluidsoverlast van warmtepompen bij hen in de buurt. Een inwoner van Woudenberg vindt dat de tegeltuinen uit het dorp moet verdwijnen en vervangen moeten worden door tuinen met lekker veel groen, zodat overvloedig regenval kan weglopen. Deze persoon wijst er op dat er veel nieuwbouw in Woudenberg is. ‘Is er dan geen ruimte voor een dorps bos?’ stelt deze persoon als vraag.
Bij de regionale reacties spoort Rob Kröber van Stichting Duurzaam Woudenberg aan tot snelle actie. ‘Genoeg gepraat,’ schrijft hij. ‘Boodschap is ga meteen wat doen en stap over de eigen schaduw heen en ontwikkel een visie met daaraan vast concrete doelen en resultaten. Hoe langer je wacht hoe meer moeite het kost de co2 reductie te halen. Bovendien zijn er ook acties die meteen of op termijn geld opleveren. ’Hij legt zijn vinger op een pijnplek. ‘Ik merk wel dat het in Woudenberg totaal niet leeft bij het gemeentelijk apparaat college en raad. Erg afwachtend en zelfs afwijzend, het liefst worden maatregelen maar aan andere gemeentes overgelaten.’ Woudenberger Henk Boschker heeft een uitgesproken mening over de koers, die de regio moet gaan varen. ‘Het beste alternatief voor de huidige energievoorziening is kernenergie. Dit is veel beter voor het milieu dan het verstoken van houtsnippers of het gebruik van zwaar gesubsidieerde windturbines of het opofferen van gronden, welke beter aan de natuur gegeven kunnen worden. Met kernenergie kunnen we ook voldoende waterstof produceren om automobielen van energie te voorzien. Conclusie: geen gebruik van fossiele brandstof meer en goed voor een schoon milieu.’In de plaatselijk reacties komt kernenergie ook met grote regelmaat voor als dé oplossing voor het energieprobleem en als alternatief voor windenergie.

Een kerncentrale bij het Eemmeer vindt men een ideale oplossing. Een groot voordeel is dat een kerncentrale ook werkt als de wind niet waait of de zon niet schijnt. Daarmee wijkt deze groep Woudenbergs af van de mening van de experts. Maar zo schrijft iemand: 'Kernenergie, het afval van één mensenleven past in 1 handpalm’. ‘Gezien de nieuwe inzichten de laatste tijd, is biomassa uit den boze aangezien dit vernietiging is van bossen en natuur en enorm vervuilend is, windenergie is gemiddeld maar voor 30 procent rendabel, bij sterke wind is er overschot en bij zwakke wind weinig opbrengst, en een enorme aantasting van de natuur denk aan vogels en insecten die te pletter slaan tegen de wieken. Het enige en beste alternatief is kernenergie!!! Dan heb je helemaal geen CO2 uitstoot. Tot slot bezint eer ge begint,’ legt een ander uit. Ook waterstof wordt herhaaldelijk genoemd als bron van energie. Een andere suggestie voor energieopwekking is de aanleg van waterstuwen in de Grift en het Valleikanaal. Een andere inwoner denkt in een andere richting: ‘Zorg dat wegdekken niet alleen energie opwekken, maar die energie ook direct kunnen afgeven aan voertuigen die van dat wegdek gebruik maken, zodat je die energie niet hoeft op te slaan.’

Aan de burgers stelde men ook de vraag wat ze zelf konden doen. ‘Door zelf zonnepanelen te plaatsen. Ik heb nog geen zonnepanelen, maar overweeg nog steeds om ze privé aan te schaffen. Helaas zijn de kosten wel een struikelblok. Evenals de aanschaf maar daar gaat het hier niet over, van een elektrische auto. Ook daar sta ik voor open.’ In hetzelfde gaat deze persoon in op het argument dat het lastig zou zijn windmolens langs snelwegen te bouwen: ‘Overigens las ik het ietwat rare argument in de Woudenberger van de wethouder dat er geen aansluitmogelijkheden voor windmolens langs de snelweg waren. Maar er groeien toch ook geen stekkerdozen op de bodem van de Noordzee? En daar worden ze momenteel ook neergezet!’ Ook een andere Woudenberger maakt zich zorgen over de kosten van verduurzaming: ‘Ik heb een aantal keren informatiemomenten bijgewoond, maar dan blijken er voor burgers te veel kosten aan verbonden te zijn om van het gas af te gaan. Huishoudens met een laag inkomen kunnen dit niet opbrengen en dat wordt voortdurend vergeten. Ook al zijn ze voor schone energie, het is voor hen niet mogelijk.’

De gemeente vraagt de inwoners ook wat ze nodig hebben om zelf aan de slag te gaan met schone energie. Daar staat een verrassend antwoord tussen: ‘Uranium 235 is voor particulieren niet verkrijgbaar’. Een aantal Woudenbergers is klaar voor de grote transitie en heeft grote plannen.

‘Alle manieren om duurzaamheid te promoten zijn welkom! Want de aarde wacht niet. En het idee dat de gemeente Woudenberg genoeg doet voor Duurzaamheid, daar ben ik het in ieder geval niet mee eens.’ Een ander ziet een groot perspectief: ‘Ik zou willen dat de gemeente een grote ambitie uitspreekt. Zo snel mogelijk naar energie-positief, de meest duurzame groene gemeente van Europa.’