Afbeelding
Foto: E. Bloemendal

Grote druk op woningmarkt

WOUDENBERG – De druk op woningmarkt groeit. Dat blijkt uit het Woningbehoefte-onderzoek 2020. Volgens het onderzoek moet Woudenberg 2.245 extra woningen bouwen. In 2019 had Woudenberg 13.170 inwoners. In 2040 zijn dat er naar verwachting ongeveer 16.200.

De komende jaren moet Woudenberg stevig uit de mouwen om aan de vraag naar woningen te voldoen. Het is natuurlijk de vraag of de gemeenteraad vindt dat iedereen die in Woudenberg wil wonen ook echt de kans moet krijgen zich in het dorp te vestigen. Om de twee jaar laat de gemeente een onderzoek doen naar de woningbehoefte in het dorp. In vergelijking met twee jaar geleden is de druk op de woningmarkt behoorlijk toegenomen.

Dat komt onder meer omdat mensen uit de regio graag naar het dorp verhuizen. In zeven procent van de vrijkomende woningen komen mensen uit Amersfoort wonen. Zes procent van de nieuwkomers komt uit de Utrechtse Heuvelrug. Amersfoort neemt zeven procent van de vertrekkende Woudenbergers op. Slechts drie procent van de vertrekkers gaat naar Utrechtse Heuvelrug. Woudenberg neemt een bijzondere plek in op de woningmarkt. Het dorp kent veel jonge gezinnen met mensen beneden de 35 jaar. Dat percentage ligt in de rest van de regio veel lager.

Er zijn een aantal redenen voor de groeiende vraag naar woningen. In heel Nederland daalt het aantal mensen per huishouden. In Woudenberg ligt dat getal nog wel hoger dat in de rest van de regio, maar een daling heeft zich ingezet. Mensen willen en moeten langer thuis wonen en verhuizen minder vaak naar plekken waar ze zorg kunnen krijgen. Dat betekent dat er een groeiende behoefte is aan woningen, die makkelijk aangepast kunnen worden, als er extra zorg nodig is. Ook willen mensen graag een huis waar ze eventueel makkelijk met een rollator of een rolstoel naar binnen en buiten kunnen. Die vraag zal in de loop van de tijd alleen maar toenemen.

Twee jaar geleden schreven de onderzoekers dat er per jaar minimaal 80 van dat type woningen gebouwd moest worden. Nu schatten zij de wensen in op minimaal 100 tot maximaal 120 huizen. Het is lastig voor mensen met een laag of middeninkomen om een sociale huurwoning te bemachtigen. De vraag is groot en in 2019 kwamen er minder sociale huurwoningen op de markt. Voor inwoners die nog weer iets meer verdienen is het nog lastiger een passende woning te vinden. De woningprijzen stijgen. De eisen voor een hypotheek worden strenger en ze komen maar mondjesmaat in aanmerking voor en sociale huurwoning. Voor deze groepen zal gebouwd moeten worden. Een probleem in veel gemeentes is dat mensen ooit terecht een sociale huurwoning hebben toegewezen gekregen. Nu ze meer verdienen zouden ze naar een duurdere woningen kunnen verhuizen, maar in de praktijk blijkt dat vaak best ingewikkeld bijvoorbeeld door de regels voor hypotheek verschaffing en de stijgende huizenprijzen. In het onderzoek wordt er een oplossing voorgesteld. Een aantal ouderen woont in een huis, die lastig verbouwd kan worden als er extra zorg nodig is. Voor die mensen zouden nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Dan komen er weer woningen vrij voor mensen die wel willen verhuizen, maar dat om de een of andere reden nu niet kunnen. Zo komt de woningenmarkt weer in beweging.