Het Julianaplein, nu nog als parkeerplaats.
Het Julianaplein, nu nog als parkeerplaats. / Foto:Eureka

‘We hadden groter kunnen bouwen aan Julianaplein’

WOUDENBERG /DEN HAAG – Ontwikkelaar Koppelholding maakte donderdag bij de Raad van State duidelijk dat ze nog veel meer woningen aan het Julianaplein hadden kunnen bouwen en dat een parkeergarage onder het geplande appartementencomplex ook niet noodzakelijk is.

‘Wij zijn de omwonenden juist tegemoet gekomen door alsnog een parkeergarage met 32 plaatsen te bouwen, terwijl er in de buurt meer dan genoeg parkeerruimte is. Bovendien hadden we veel groter en hoger kunnen bouwen dan we nu doen,’ zei Richard van Dolder van Koppelholding tijdens een spoedprocedure in Den Haag. Daar vroegen een zestal omwonenden om een blokkade van het plan om 30 appartementen aan het Julianaplein te bouwen. Volgens woordvoerder Jochem Beumer is het bouwplan in strijd met Woudenbergs eigen woningbouwbeleid,’in de structuurvisie staat dat op die plek ruimte is voor maximaal 15 woningen. Met 30 woningen wordt er dubbel zoveel gebouwd. Dat levert straks veel meer verkeers- en parkeeroverlast op.’ Volgens de gemeentewoordvoerster valt dat wel mee en past het nieuwbouwproject prima op de plek van de voormalige bibliotheek.

Omwonenden zoals Nel van Dorp zei dat de nieuwbouw straks haaks op het plein komt te staan en dat is geen goede oplossing. Verder vinden de omwonenden dat er teveel groen moet verdwijnen en dat er straks vanuit de nieuwbouw veel inkijk in omliggende woningen komt. Volgens Van Dolder wordt er wel degelijk rekening gehouden met de inkijk. Zo is het de bedoeling om nog een boom te planten tussen de nieuwbouw en de dichtstbijzijnde woning op 30 meter afstand. Die boom zorgt dan voor veel minder inkijk en aantasting van de privacy. Omwonendewoordvoerder Beumer vroeg zich af of het wel verstandig is om het Julianaplein vol te bouwen, omdat die woningen ook in de nieuwe woonwijk gebouwd kunnen worden. Verder geloofde hij niet dat er in Woudenberg zoveel behoefte is aan 30 huurappartementen. (vervolg op pagina 3).