Moniek van de Graaf
Moniek van de Graaf

PVDA-Groenlinks

Wat verwacht u van een nieuw huis-aan-huis-blad?

Een soort huiskamer op papier, waar over Woudenbergse zaken wordt geïnformeerd, gepraat en gediscussieerd.

Over welke ontwikkelingen in het dorp verwacht u zeker verhalen?

Over het tekort aan betaalbare woningen oplossen en hoe ervoor te zorgen dat jongeren in ons dorp kunnen blijven als ze op zichzelf gaan wonen. Héél belangrijk omdat dit bepaalt wie er in Woudenberg kan blijven wonen en wie niet. Families moeten bij elkaar in de buurt kunnen blijven wonen. Dat moet niet afhangen van hoe dik je portemonnee is.

Welke rol zou de krant moeten spelen?

De krant belicht alle kanten van onderwerpen, zo weten de Woudenbergers welke meningen er zijn. Bij onderwerpen die veel impact hebben op Woudenbergers ook onderzoek doen: naar de achtergronden en facts checken. Dat draagt bij aan het verbeteren van ons dorp. Niet alleen mensen met een functie aan het woord laten, maar juist ook inwoners die onderwerpen onder de aandacht willen brengen die spelen in ons dorp, zodat we elkaar beter begrijpen en elkaar kunnen helpen.

Welke positieve ontwikkelingen ziet u in Woudenberg?

Woudenberg is een heerlijke gemeente om in te wonen, dat blijkt ook uit het feit dat we dit jaar zijn doorgedrongen tot de top 100 van beste woongemeenten, een ranglijst van het weekblad Elsevier. En terecht: Woudenberg heeft prachtige natuur, is veilig, vlakbij de stad en het voorzieningenniveau is op orde.

Welke negatieve zaken zou de gemeente aan moeten pakken?

Mooi dat we zo’n fijne woongemeente zijn, we zijn ook populair in de regio, maar daar zit ook een nadeel aan: de huizenprijzen lopen verder op en het is voor projectontwikkelaars aantrekkelijk om vooral dure huizen te bouwen. De gemeente moet ervoor zorgen dat er woonruimte komt voor alle Woudenbergers, dat is haar wettelijke taak: ook voor jonge stellen die een eerste huis willen kopen en ouderen die een woning verlaten om kleiner, maar wel betaalbaar en prettig te wonen.

Wat zijn de speerpunten voor de gemeenteraad?

De gemeenteraad wil dat burgers fijn kunnen leven in Woudenberg, in een gemeente waar ze van op aan kunnen. Hoe wil PvdA-GL daaraan bijdragen? Door te staan voor: een betaalbare woning voor iedereen, voorzieningen zoveel mogelijk op peil houden ondanks de bezuinigingen, een meer biodiverse natuur en een gezellig, levendig dorpscentrum waar Woudenbergers en toeristen graag komen. We werken graag samen met partijen in de Raad om dat te bereiken!

Hoe moeten eventuele bezuinigingen aangepakt worden?

Dat er opnieuw bezuinigd moet worden door de gemeentes in Nederland, terwijl we er zulke belangrijke taken bij hebben gekregen, is onverantwoord! Op Jeugdzorg, zorg voor ouderen, mensen met een beperking; daar laat je niet wéér een bezuiniging op los. Maar, we moeten, en dan is het zaak om de hulp van de gemeente aan Woudenbergers die het nodig hebben, zoveel mogelijk in stand te houden. Niet iedereen heeft een netwerk waar ze op terug kunnen vallen. De gemeente moet blijven staan voor die Woudenbergers. Daarnaast is het belangrijk dat het Cultuurhuis, de huiskamer van Woudenberg, open kan blijven en dat sportclubs hun belangrijke functies kunnen blijven vervullen. We moeten met elkaar door deze moeilijke periode!

Wat wil ik verder nog kwijt?

Woudenberg is een fijn dorp, dat bestuurders verdient die denken in mogelijkheden, daarvoor hun nek durven uitsteken en resultaten boeken!