Marco van de Hoef
Marco van de Hoef

GBW

Wat verwacht u van een nieuw huis-aan-huis-blad?

Een nieuw geluid, en nieuwe verfrissende blik op Woudenberg, sterke content gebaseerd op feiten, op hoor en wederhoor. Verder hoop ik dat het vooral een leuk, mooi en lekker leesbaar blad wordt waarnaar wordt uitgekeken.

Over welke ontwikkelingen in het dorp verwacht u zeker verhalen?

Politiek in de meest brede zin van het woord, maar dan wel eerlijk verdeeld tussen coalitie en oppositie. Bij de collega’s van de Woudenberger slaat de balans regelmatig door naar de input en mening van de oppositie. Ik snap dat dat in sommige gevallen aantrekkelijker is om over te schrijven, maar als je als media (vind ik) verslaglegging doet moet daar een balans in zitten.

Welke rol zou de krant moeten spelen?

Objectief, creatief, snel, zuiver in balans zijnde weergave van nieuws in Woudenberg, positief en negatief nieuws maar altijd eerlijk en recht door zee, met input van zoveel mogelijk betrokkenen.

Welke positieve ontwikkelingen ziet u in Woudenberg?

De letterlijke groei van Woudenberg, ondanks de crisis waarin we zitten en die nog wel even aanhoudt blijft Woudenberg in letterlijke zin groeien qua huizen en appartementen. Meer ‘mensen’ krijgen de kans om Woudenberger te worden. Andere positieve ontwikkeling is de aanpak van ons centrum, de ambitie die getoond wordt door ondernemers en de plannen die in de maak zijn. Medewerking van de gemeente is daarbij wel van essentieel belang, samen moet er gezorgd worden dat ons centrum een ambitieuze groei boost krijgt die past bij de groei van Woudenberg in woningen en inwoners. Woudenberg moet (nog) meer gaan bruisen.

Welke negatieve zaken zou de gemeente aan moeten pakken?

Weet ik even niet….

Wat zijn de speerpunten voor de gemeenteraad?

Aanpakken van de financiële situatie, ontstaan door de decentralisatie van de (jeugd)zorg onder andere. Het rijk dat meer en meer decentraliseert maar niet financieel bijpast. Een onhoudbare situatie waarbij de oplossing gevonden moet worden in een drietrapsraket: 1) het rijk moet bijpassen 2) gemeentes moeten scherp blijven op financien en bezuinigen waar dat nog kan 3) als laatste als het echt niet anders kan moet er gekeken worden naar een verhoging van de gemeentelijk belastingen. Waarbij opgemerkt dat een verhoging van de OZB ook zorgt voor een verlaging van de rijksbijdrage, dus een OZB verhoging kan ook ‘het paard achter de wagen spannen’ zijn.

Hoe moeten eventuele bezuinigingen aangepakt worden?

Op een verstandige en gebalanceerde wijze, dat wil zeggen dat wat GBW betreft de gehele begroting van de gemeente onder de loep genomen moet worden. De aanpak van de vorige bezuinigings dialoog is hiervoor een prima blauwdruk. Er zullen op onderdelen verschillende inzichten ontstaan tussen partijen. Als GBW moeten we hierin ons standpunt nog bepalen. We gaan als raad wel snel aan de slag met het opstarten van de dialoog.

Wat wilt u verder kwijt?

Ik wens jou Gerhard en al jouw collega’s alle succes toe. Super initiatief die hoop ik succesvol uitpakt zonder dat het ‘De Woudenberger’ de kop kost.