Henk-Jan Molenaar
Henk-Jan Molenaar

SGP

Wat verwacht u van een nieuw huis-aan-huis-blad?

Ik ben allereerst vooral heel benieuwd. Wat ik gelezen heb over de doelstellingen van de initiatiefnemers lijkt me heel positief. Een gratis en daarmee zeer laagdrempelig middel om heel veel Woudenbergers bij te praten over het lokale nieuws, ontwikkelingen in het dorp en de Woudenbergse politiek. En tegelijk een platform voor initiatieven van Woudenbergse inwoners en organisaties.

Over welke ontwikkelingen in het dorp verwacht u zeker verhalen?

Over positieve en negatieve ontwikkelingen. Alles wat aandacht verdient als inspiratie, maar zeker ook de zaken die niet goed gaan, zodat we daar met elkaar als Woudenbergers wat aan kunnen doen.

Welke rol zou de krant moeten spelen?

Informerend over nieuws, inspirerend met verhalen van buurtinitiatieven, de vinger leggend bij dingen die niet goed gaan en tegelijk een platform voor meningen.

Welke positieve ontwikkelingen ziet u in Woudenberg?

Er zijn veel kleine en ook grote ergernissen in ons dorp. Over problemen waar maar niks mee gebeurt of lijkt te gebeuren. Over dingen die mis zijn gegaan en maar niet opgelost lijken te worden. Tegelijk zijn er zeker ook veel positieve zaken te benoemen, over mantelzorgers en andere inwoners die elkaar helpen, over buurtinitiatieven, over lokale ondernemers, over agrariƫrs die het prachtige landschap beheren, noem maar op. Persoonlijk ben ik er ook heel dankbaar voor dat in Woudenberg echt nog sprake is van zondagsrust. We wonen al met al in een (relatief) aantrekkelijk dorp.

Welke negatieve zaken zou de gemeente aan moeten pakken?

In principe natuurlijk alle kleine en grote zaken waar de gemeente (mede) verantwoordelijk voor is en/of invloed op kan hebben of het nu gaat om losliggende stoeptegels, overlast van hangjongeren, niet opgeruimde hondenpoep of parkeeroverlast. Gelet op het afgelopen half jaar moeten we volop aan de slag met het op orde brengen van de belastingadministratie en het terugwinnen van het vertrouwen van inwoners in de belastinginning. Ook moet de verkeersveiligheid (met name voor fietsers) mijns inziens op diverse punten in het dorp echt verbeteren.

Wat zijn de speerpunten voor de gemeenteraad?

Meer betaalbare woningen laten bouwen om te blijven voorzien in de behoeft van starters zoals jongeren, alleenstaanden en jonge gezinnen. Doorpakken met de verdere vernieuwing van het dorpscentrum, zowel de Dorpsstraat (rondom AH), als de Voorstraat (rondom de JUMBO), betere participatie van omwonenden bij (bouw)plannen zodat meer draagvlak ontstaat, werken aan de uitbreiding van het bedrijventerrein, lokaal aan de slag met de verduurzamingsopgave en tegelijk nog het eigen gemeentelijk huishoudboekje op orde brengen.

Hoe moeten eventuele bezuinigingen aangepakt worden?

Laat dat woord eventuele maar weg. Er ligt een hele grote bezuinigingsopgave. De bezuinigingsdialoog moet natuurlijk geen doel op zich zijn, maar een middel om met zoveel mogelijk draagvlak pijnlijke keuzes te maken. Als SGP zijn we de afgelopen jaren terughoudend geweest met het bezuinigen op de gemeentelijke taken in het Sociaal Domein, juist voor die inwoners willen we er zijn. We snappen dat we er nu niet meer volledig aan kunnen ontkomen, maar kijken als fractie zeker ook naar besparingsmogelijkheden op de gemeentelijke organisatie en op voorzieningen, waaronder ook uitgaven aan cultuur en sport.

Wat wilt u verder kwijt?

Laat ook onze buren maar eens aan het woord over Woudenberg, we leven niet op een eiland.