Van links naar recht: Jan Schreuder Sr., Wiljo Klein Wolterink, Anja van Altena-Schreuder en Erwin Klein Wolterink
Van links naar recht: Jan Schreuder Sr., Wiljo Klein Wolterink, Anja van Altena-Schreuder en Erwin Klein Wolterink / Foto: Eureka

'Let op Woudenberg' van, voor en door Woudenbergers

WOUDENBERG – De bekende krant ‘Let op Woudenberg’ heeft vanaf vandaag een nieuwsformule en verschijnt iedere week. ‘We zitten in de haarvaten van de Woudenbergse samenleving,’ zegt Jan Schreuder, één van de eigenaars. Het wordt een krant van, voor en door Woudenbergers.

Jan Schreuder, zijn dochter Anja van Altena en de broers Wiljo en Erwin Klein Wolterink, zetten een nieuwe krant in de Woudenbergse markt. ‘We geloven in een krant, die één keer in de week Woudenbergs nieuws brengt. Dat willen mensen lezen,’ zeggen ze.

‘Let Op Woudenberg’ zal echt Woudenbergs nieuws brengen, geen foto’s uit Renswoude, geen aankondigingen uit Leusden, geen interviews met Scherpenzelers.

‘Let Op’ was een advertentiekrant, die gemaakt werd door de Woudenbergse drukkerij. ‘Door de coronacrisis moesten we bedenken welke koers we met deze krant wilden varen. Op dat moment stonden Wiljo en Erwin Klein Wolterink bij ons op de stoep met het idee een huis-aan-huis-krant in Woudenberg te starten,’ vertelt Anja van Altena. ‘We vonden dat een goed idee.’ De broers Klein Wolterink zijn opgegroeid in het dorp en hebben even als de familie Schreuder een groot netwerk in Woudenberg. Ze zijn er alle vier van overtuigd dat er een behoefte is aan een krant, die herkenbaar Woudenbergs nieuws en lezenswaardige verhalen over inwoners brengt.

De broers hebben meer dan 25 jaar gewerkt bij de Koninklijke BDU in Barneveld. Als uitgevers van kranten en tijdschriften hebben ze veel kennis opgedaan in het opzetten en exploiteren van kranten. ‘Onze formule werkt,’ zeggen ze. ‘Dat heeft het verleden bewezen.’

Op dit moment groeit Woudenberg snel. De gemeente en ondernemers willen de nieuwe inwoners ook graag met hun boodschap bereiken. Deze mensen nemen meestal geen abonnement op een betaalde krant, waarvan veel nieuws op internet achter een betaalmuur zit.’

Voor de redactie is een uitgebreid team samengesteld van mensen die Woudenberg goed kennen en actief zijn in de vele verenigingen. ‘Zo kunnen we het goede nieuws brengen,’ zeggen de eigenaren. ‘Hoor en wederhoor is een leidend principe voor ons.’ Bij landelijke media wordt het nieuws aangeleverd door grote persbureaus zoals het ANP.

De redacteuren van die media bewerken deze berichten en sturen die de wereld in. Bij plaatselijke kranten is de invloed van de redacteuren veel groter en belangrijker. Als zij geworteld zijn in de samenleving en weten wat er in het verspreidingsgebied speelt, spreekt de krant de lezers aan en kan die een positieve rol in de samenleving spelen. Als de redacteuren onvoldoende voeling met hun onderwerp hebben, komen de goede verhalen niet en klagen de abonnees.

'Let op Woudenberg' wordt een mix van politiek nieuws, verhalen over ontwikkelingen in het dorp, interviews met inwoners, aankondigingen van verenigingen, sportverslagen, columns, aansprekende foto’s en nog veel meer.‘Let op Woudenberg' moet een krant van, voor en door Woudenbergers worden,’ zegt Wiljo Klein Wolterink. ‘We kunnen niet wachten om samen met alle Woudenbergers er een geweldige krant van te maken.’