De Kleine Schans, een unieke samenwerkingsvorm

Woudenberg - Coƶperatie De Kleine Schans is een unieke samenwerkingsvorm, die je nergens anders in Nederland ziet. Vrijwilligersorganisaties, inwoners, professionele organisaties en basiszorg werken met elkaar samen om mensen te ondersteunen op het gebied van bijvoorbeeld relatie(problemen), jeugdzorg, opvoeding, leerplicht, leerlingenvervoer, uitkeringen, schuldhulpverlening, re-integratie en werk voor mensen met een beperking, ouderenzorg en dagbesteding, hulp bij zelfstandig wonen, vrijwilligerswerk.

Voor alle vragen op het gebied van opvoeden, werken, zorg en welzijn kan de inwoner van Woudenberg terecht bij het loket dat in MFC De Schans is. Het is een centraal informatiepunt waar veel kennis is over het aanbod van wat er op het gebied van zorg en welzijn in Woudenberg is en waar inwoners snel antwoord op hun vragen krijgen. Is er meer hulp nodig, dan kan een van de teamleden inzichtgevende gesprekken voeren of samen met de inwoner meedenken welke hulp eventueel meer passend zou zijn. Vaak helpt het meedenken van een buitenstaander om even weer het overzicht te krijgen en samen met de inwoner op zoek te gaan naar oplossingen in de naaste omgeving en wordt de kracht en inventiviteit van de inwoner zelf aangesproken, zodat men vervolgens zelf weer verder kan. De medewerker blijft naast de inwoner staan zo kort als kan en zo lang als nodig.

Spreekuren

Voor diverse doelgroepen zijn er spreekuren waarin inwoners hun vragen kunnen stellen. Het is wel belangrijk om van te voren een afspraak te maken via tel. 085 0669700. Hieronder een overzicht van de spreekuren:

Schuldhulpverlening
Op maandagochtend kunt u bij het spreekuur terecht voor financieel advies als er bijvoorbeeld sprake is van sterk verminderde inkomsten. Het spreekuur is ook bedoeld voor als er betalingsachterstanden en/of schulden zijn. In alle situaties wordt gekeken wat de best passende oplossing is.

Formulierenbrigade
Om de twee weken is er op vrijdag tussen 10.00 uur tot 11.00 uur een vrijwilliger aanwezig die iedereen helpt die wel wat hulp kan gebruiken bij het invullen van formulieren of het lezen van brieven.

Alle vragen op het gebied van opvoeden, werken, zorg en welzijn

Scholen
Een keer per maand is een lid van het Sociaal Team aanwezig op alle basisscholen en kunnen ouders gebruik maken van het inloopspreekuur en vragen stellen over opvoeding, sociale, emotionele of gedragsproblemen.

Steunpunt Mantelzorg
Ondersteuning voor mantelzorgers, jong en oud. Dit gebeurt door persoonlijk contact en een luisterend oor, themagerichte activiteiten en voorlichting, cursussen en training. Enkele malen per jaar verschijnt de nieuwsbrief.

Steunpunt vrijwilligerswerk
Op zoek naar vrijwilligerswerk, lijkt het u leuk een maatje te zijn voor iemand met dezelfde interesse? Nancy Hooijer is elke dinsdag aanwezig tussen 9.00 uur en 11.00 uur om al uw vragen te beantwoorden en met u mee te denken.