Links Wim Aalbertsen, rechts Ria van de Pol
Links Wim Aalbertsen, rechts Ria van de Pol Four Legs Focus Horsephotography - Hippisch Online - Andrea Druijff

Bakkerij met opvolgende generaties in het verleden met nieuwe naam de toekomst in

WOUDENBERG Op 1 juli 1945 startte Bakkerij van de Pol haar bakkerij in Woudenberg. Op 17 augustus 2020, na een kleine vakantie, opende de bakkerij opnieuw haar deuren met een nieuwe naam en een nieuwe eigenaar.

Voor Ria van der Pol een soort van vakantiegevoel om na 45 jaar niet meer in het gareel te lopen van het bakkersleven. Het leven dat ze tot een paar jaar geleden mocht delen met haar man Jan. Samen namen ze op 8 augustus 1975 de bakkerij van zijn ouders over.

De eerste vijf jaar na de overname bleef de vader van Jan betrokken en konden ze met hem overleggen en de bakkerij samen runnen. Daarnaast zorgde de vader van Jan dat het brood bij iedereen thuis werd bezorgd. Tot rond 1960 bracht hij dagelijks het brood aan huis en werden er gemiddeld twaalf broden per gezin bezorgd. De gezinnen waren toen veel groter dan tegenwoordig. Veel keus in brood was er toen nog niet. Er werden vaak standaard een aantal witte-, volkoren-, en tarwebroden bezorgd.

In de loop der jaren is er veel veranderd, er zijn moderne technieken ontwikkeld en het assortiment brood is uitgebreid. Daarbij is de vraag naar banket de afgelopen jaren enorm gegroeid en is de keuze daarin eigenlijk zo goed als eindeloos.

Na 45 jaar in de bakkerij gewerkt te hebben, waarin Ria met veel liefde haar vak heeft uitgevoerd en heeft genoten van het contact met de mensen, waarvan velen generatie op generatie bij hun in de bakkerij kwamen,was er eind 2019 het besluit om afscheid te nemen van de bakkerij. Het was tijd om te gaan genieten van de kinderen, kleinkinderen en andere mooie dingen in het leven.

Dat was ook het moment voor Wim Aalbersten om na 41 jaar terug te komen op de plek waar zijn bakkersleven begon. 1,5 jaar heeft hij als 15-jarige stage gelopen bij bakkerij van de Pol. Daarna is hij zijn eigen weg gegaan. Nu gaat hij als ervaren bakker in Woudenberg zijn vijfde bakkerij openen.

Een soort vakantiegevoel en niet meer in het gareel lopen na 45 jaar

Wim heeft samen met zijn vrouw de bakkerij laten groeien naar een bakkerij waar dagelijks hard gewerkt om kwaliteit, smaak en, heel belangrijk, verse producten te leveren aan de klanten die zij in de winkels mogen ontvangen.

Bakkerij Wim Aalbertsen is een echte familie bakkerij, ieder lid van het gezin heeft zijn eigen rol in het bedrijf en het mooiste is dat zij er allemaal bewust voor hebben gekozen. Wim heeft zijn kinderen allebei de ruimte gegeven om hun eigen weg te kiezen en uiteindelijk besloten beide zoons te kiezen voor de bakkerij. De één als echte bakker en de ander achter de schermen. Samen met het jonge team, waarbij de vriendin van de jongste zoon zorgt dat alles op orde is en goed verloopt, zorgen zij dagelijks voor het gehele ambachtelijke proces. Een proces waarbij in totaal zeven bakkers betrokken zijn die vanaf midden in de nacht druk aan het werk zijn om alles zelf te maken en er voor te zorgen dat, wanneer de winkel om acht uur open gaat, er vers brood en gebak op de plank ligt.

Naast het gebruikelijke brood en gebak en chocolade hebben ze een specialisme in Frans brood. Het deeg wordt gedraaid en rust eerst een nacht in de koelkast voordat het wordt afgebakken tot het gewenste product.

Het beginnen met niks en de kunst van het proces om voor iedere gelegenheid iets smakelijks te kunnen maken passend bij de momenten van het leven. De taart voor een verjaardag, de bruidstaart voor een bruiloft, oliebollen voor oudejaarsavond en paaseieren voor de Pasen. Dat is waar Wim Aalbertsen en zijn team voor staan.

De ambachtelijke bakkerij hoopt op hun eigen manier een steentje bij te dragen aan het leven voor de bewoners van Woudenberg.