Gezien vanaf de Griftdijk
Gezien vanaf de Griftdijk / Karin van Helden

Gratis 'Grift-brug' alsnog te duur

WOUDENBERG – Er komt ‘tot nader order’ geen fietsbrug over de Grift in de buurt van de John F. Kennedylaan 129. De gemeente Veenendaal bood de gemeente Woudenberg gratis een brug aan. Maar door alle bijkomende kosten is het te kostbaar om de brug op die plek te plaatsen.

In het verleden waren er plannen om op de speellocatie aan de John F. Kennedylaan huizen te bouwen. Dan zou daar ook een fietsbrug aangelegd moeten worden. Van de bouwplannen is niet langer sprake, dus is het ook niet nodig dat er een fietsbrug komt. De gemeente Veenendaal bood in 2019 gratis een brug op de zogeheten bruggenbank aan.

Bruggenbank

Dat is een initiatief van Royal Haskoning DHV om vraag en aanbod voor bruggen op elkaar af te stemmen. Het is zonde om goede bruggen niet te gebruiken en elders een nieuwe te bouwen. Op deze website staat dat dit initiatief de duurzaamheid van de overheid verbetert door producten te hergebruiken.
De gemeente Veenendaal hoorde van een medewerker dat Woudenberg op zoek was naar een fietsbrug. De gemeente Veenendaal bood hun overbodige fietsbrug aan bij de gemeente Woudenberg. Wethouder Vlam laat in een reactie weten: 'Wij waarderen het gebaar erg. Maar met alleen de brug zijn we er nog niet. De brug moet verplaatst worden. De plaatsing van de brug kost ook weer geld. Er zijn onderhoudskosten om de brug in goede staat te houden.'

De fietsbrug maakt dus deel uit van een groter plan, dat nu niet langer actueel is. Er ligt nu nog geen fietspad langs De Grift. De aanleg daarvan is ook kostbaar. De gemeenteraad besloot geen geld voor de brug beschikbaar te stellen. De gemeente moet zorgvuldig met haar geld omgaan.

Belangrijker

De gemeenteraadsleden vinden andere uitgaven op dit moment belangrijker.
Op de site bruggenbank is ook een foto van de Veenendaalse fietsbrug te vinden. De Veenendaalse brug heeft nog steeds geen nieuwe bestemming.

Brugpositie vanuit de Griftdijk
Toegang vanaf Kennedylaan 129