Afbeelding
Foto: Agnes Blok

Kerk naar buiten

WOUDENBERG- De Voorhof heeft samen met de Catharina Parochie op zondag 6 september het seizoen geopend met een Oecumenische startzondag. Deze startzondag werd gehouden in de vorm van een hagenpreek op manege Groenewoude.

Zondagmorgen kwamen veel gemeenteleden van de Voorhof en de Catharina Parochie naar manege Groenewoude om de samenkomst met elkaar te beleven. De gemeenteleden werden ontvangen door de organisatoren die allemaal in klederdracht gekleed waren, zoals in vroeger tijden tijdens de hagenpreken. Er was een muziekgroep gevormd van allemaal vrijwilligers uit de gemeente die met elkaar de samenzang begeleidden, een combinatie van heel veel muziekinstrumenten zoals piano, dwarsfluit, trompet, saxofoon, klarinet, mondorgel, gitaar en jambé en 5 zangers, die afwisselend met de bezoekers de samenzang deden. Ook ds. Koekkoek deed bij een nummer mee in het combo op zijn fluit. De gemeenteleden, ongeveer 225 personen, hadden zich van te voren aangemeld zodat er voor iedereen een plek gereserveerd was, volgens de regels van het RIVM, met 1,5 meter afstand van elkaar. De pastores kwamen naar de manege in de jachtkoets van de familie Pelsrijke, ook zij droegen de klederdracht uit de tijd van de hagenpreken.

Kinderen en jongeren

Voor de jongeren was er na de start van de samenkomst een eigen samenkomst. Nadat er een sketch opgevoerd werd, waarin het thema voor de kindernevendienst naar voren kwam: ‘’maak je geen zorgen’’, gingen ook de kinderen naar de kindernevendienst, waar ze met elkaar dit thema uit gingen werken.

Hagenpreek

Hagenpreken werden vroeger gehouden toen de relatie tussen de protestanten en katholieken niet goed was. Wat bijzonder dat in deze samenkomst katholieken en protestanten met elkaar een hagenpreek kunnen houden. De 3 voorgangers die aan deze gemeenten verbonden zijn mochten allemaal een korte meditatie houden. Ds. Koekkoek vertelde dat het doel van de hagenpreek is luisteren en praten over het geloof. Daarna sprak Pastor Spiljard over samen de wacht houden voor het Koninkrijk. Als laatste deelde ds. Kooistra in de samenkomst iets over bezorgdheid en (toe)vertrouwen, in de chaos van de wereld.

Corine de Kruif hield een interview met een gemeentelid, over hoe je je geloof kan delen met anderen, Gerald vertelde op welke manier hij het geloof kon delen met anderen in woorden en daden, maar ook dat hij erg bemoedigd wordt door de gemeenschap met elkaar.

Afsluiting

Aan het einde werd manege Groenewoude bedankt. Ook de 55 vrijwilligers werden bedankt hoe zij dit,i n groeiende saamhorigheid, met elkaar opgezet hebben. Na afloop was er voor iedereen nog koffie en thee en de gelegenheid om met elkaar te eten. Omdat de beide gemeenten i.v.m. corona, zolang niet als gehele gemeente samen waren geweest, was het fijn om op deze manier samen te komen.

Afbeelding