Lopen over het Woudenbergse pad
Lopen over het Woudenbergse pad

Wandelen door de Woudenbergse Historie

Woudenberg - De gemeente Woudenberg meldt via social media dat er een mooie wandelroute is gemaakt; het “Woudenbergse pad”. Anders dan bij de Klompenpaden is deze route niet in het veld gemarkeerd. In het Cultuurhuis weten we een folder te bemachtigen. Hierin treffen we een gedetailleerde routebeschrijving aan en wat informatie over markante punten onderweg. We lezen dat het “Woudenbergse pad” na ruim vier jaar voorbereiding tot stand is gekomen. Dat belooft wat!

Start is bij het Cultuurhuis. We wandelen over de Ekris, via zompige paden door weilanden en een stukje van de oude Spoorlijn Amersfoort-Kesteren bereiken we Landgoed de Boom. We verlaten het Landgoed en na een klein stukje fietspad langs de Arnhemseweg komen we bij de Vieweg. Via de Griftdijk en de Meent bereiken we landgoed Henschoten. We steken de de Zeisterweg over en lopen verder langs de campings. Na de Meentsteeg en de Slappendel bereiken we de rotonde naar de Voorstraat. Via de Voorstraat en de Dorspsstraat komen we aan op het begin- en eindpunt van de wandeling; het Cultuurhuis.

De GPS geeft aan dat we zo’n 15 kilometer gewandeld hebben. Dat klopt met wat de folder meldt. De gevarieerde route geeft een mooi beeld van wat Woudenberg de wandelaar te bieden heeft. Omdat er ook weilanden, onverharde paden en een draaihek in het parcours zijn opgenomen is de route niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Onderweg informeren borden ons over de geschiedenis van Ridderhofstad Groenewoude, Landgoed Geerestein en andere cultuur- en natuurhistorische plekken. De informatie hiervoor is afkomstig van de Stichting Oud Woudenberg.

Voor de liefhebber is er onderweg, na zo’n 9 kilometer, gelegenheid om uit te rusten en wat te eten of drinken bij theeschenkerij Eldorado. Verder kan er natuurlijk ook bij de campings of aan het eind van de route bij horecagelegenheden in het centrum een terrasje worden bezocht.

Met de trouwe viervoeter Duke aan onze zijde ligt ons gemiddelde wandeltempo wat lager dan normaal. We zijn ruim drieëneenhalf uur onderweg. De geoefende wandelaar zal de route, zonder rustpunten, binnen drie uur kunnen voltooien. Bij camping Eykelenburg twijfelen we even over de routebeschrijving. We worden een onverhard pad opgestuurd, terwijl een groot rood bord hier meldt dat het verboden toegang is. We negeren het bord en volgen de folder. Dat blijkt achteraf de juiste keuze.

Met de informatie in de folder en op de borden onderweg onderscheidt het “Woudenbergse pad” zich van andere lokale wandelroutes. Voor Woudenbergers is het de moeite waard om hiervoor de wandelschoenen aan te trekken. Voor vakantiegangers biedt de wandeling zeker een mooie gelegenheid om een beeld te krijgen van ons dorp en zijn historie. Wellicht is het een idee om hiervoor een aangepaste folder te maken met een start- en eindpunt bij de campings.