Afbeelding
Foto: Agnes Blok

Ds. Marten Jan Kooistra mag zijn wie hij is

Geboren:

19 september 1961

Woonplaats:

Woudenberg

Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen:

Ik ben getrouwd met Elizabeth en we hebben drie dochters en een zoon waarvan 1 pleegdochter. Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid en de zorg voor kinderen zijn we in 2006 met crisis pleegzorg begonnen. Dat hebben we tot december 2018 gedaan.

In die 12 jaar hebben we veel jongeren voor een poosje een liefdevol, stabiel en geborgen omgeving proberen te geven. Eén van de meisjes hebben we een permanente plek geboden.

Hobby’s:

Ik houd van wandelen en fietsen, heerlijk ontspannen in de natuur. Daarnaast kijk ik graag naar voetbal, formule 1 en de Tour de France.

Geloofsovertuiging:

Het geloof speelt een belangrijke rol in mijn leven. De wetenschap dat ik mag zijn wie ik ben en dat ik in Gods hand geborgen ben, geeft mij steun, houvast en inspiratie voor mijn leven en werken. Bovendien vind ik de waarden en normen die ik vanuit het geloof geleerd heb belangrijk voor een menswaardige en rechtvaardige samenleving. Van jongsafaan ben ik altijd kerkelijk betrokken geweest. Heb veel in het kerkelijk jongerenwerk gedaan. Die betrokkenheid heeft mij ook uitgedaagd en geinspireerd om theologie te gaan studeren.

Opleiding:

Na de lagere school heb ik vooral opleidingen in de landbouw sector gevolgd. In mijn vrije tijd werkte ik op een boerenbedrijf en daar wilde ik eigenlijk ook wel mijn beroep van maken. Later bleek dat dit toch niet zo eenvoudig was en kwamen er ook andere interresses. Via de militaire dienstplicht kwam ik bij de Koninklijke Luchtmacht terecht. Daar heb ik uiteindelijk bijna 17 jaar gewerkt bij verschillende onderdelen van bureau luchtoperatien en verkeersleiding.

In die periode heb ik, in de vrije tijd, theologie gestudeerd in Leeuwarden (HBO) en de academische- en kerkelijke opleiding aan de Rijks Universiteit Groningen.

Huidig beroep:

Predikant van de Protestantse gemeente de Voorhof.

Wat vind je leuk aan dit werk:

Het contact met mensen. Dat je met jong en oud opzoek mag gaan naar zingeving en inspiratie voor het leven. In deze tijd is dat soms een enorme uitdaging. Ondanks dat vind ik dat het geloof en een kerkelijke gemeenschap mensen in deze gejaagde en soms erg individualistische maatschappij veel te bieden heeft. Kerken bieden een eiland van rust en bezinning. Het geloof daagt je uit om na te denken over je leven en manier van leven. Het reikt handvatten aan om jezelf beter te leren kennen. Het geeft troost en houvast op momenten dat het tegenzit of wanneer je het moeilijk hebt.

Verder actief:

Ik ben graag maatschappelijk betrokken en probeer dat in woudenberg vorm te geven doormiddel van een bijdrage aan de Adviesraad voor het Sociaal Domijn.

In je vrije tijd:

Genieten van even niets hoeven

Favoriete CD/muziek:

Ik houd van verschillende muziekstijlen. Luister vaak gospel en ook zo nu en dan klassiek.

Favoriete sport:

Ik vind veel sporten mooi, maar voetbal en formule 1 zijn bij mij favoriet. Maar dan gaat het vooral om het spelletje of de race. Ik word soms wel een beetje beu van het hele randgebeuren. Met de megabedragen die in de topsport omgaan heb ik veel moeite. Ik vind sommige salarissen en transferbedragen buitenproportioneel. Ik denk wel eens met dat geld zou je ook zoveel andere goede dingen kunnen doen. Denk aan armoedebestrijding, honger en allerlei andere nood in deze wereld.

Politieke voorkeur:

Politiek moet voor mij goede randvoorwaarden scheppen voor een menswaardige en eerlijke samenleving. Oog hebben voor de kwetsbaren en zorg voor natuur en milieu. Heb grote moeite met het vele opportunisme in de hedendaagse politiek

Favoriete vakantieadres:

Niet echt, er zijn zowel in Nederland als het buitenland veel mooie plekken.

Slecht in:

Tijd bewaken

Goed in:

Organiseren

Hekel aan:

Opportunisme en geklets

Spijt van en over willen doen:

Niets, het leven heeft mij zoveel gegeven aan moois en soms ook naars/vervelends, maar dat alles vormt je als mens en daar ben ik dankbaar voor.

Goede voornemens:

Houd ik niet van

Wat vind je van Woudenberg:

Een leuk en gezellig dorp

Lelijkste plekje van Woudenberg:

Zou ik niet weten

Mooiste plekje van Woudenberg:

Overal waar oog en oor is voor elkaar

Estafettestokje gaat naar:

Gerry Thiescheffer