Afbeelding
Foto: E. Bloemendal

Vertrouwde bedrijven samen in één pand

WOUDENBERG - Bea en Jan Schreuder hebben donderdag de eerste steen ingemetseld voor het pand voor Autoschade Schreuder. Auto Versteeg Buurman bouwt haar nieuwe garage bij Schreuder aan de Parallelweg. De bedrijven hopen de nieuwbouw eind november te betrekken. 'We zijn twee vertrouwde gezichten in Woudenberg,' zegt Pieter van Altena van Autoschade Schreuder. 'We werken al lang samen en zullen elkaars dienstverlening in de toekomst versterken,' vult Geurt Buurman aan.

We zijn twee vertrouwde bedrijven in Woudenberg, vertelt Van Altena. Auto Versteeg Buurman is al 18 jaar gevestigd aan de Stationsweg-Oost. Autoschade Schreuder is al sinds 1972 actief. Op hun locatie aan de Nijverheidsweg hebben de laatste jaren 'De Woudenbergse Drukkerij' en 'A.N.J.A. Assisteert' onderdak gevonden. Ze verhuizen mee naar het nieuwe pand aan de Parallelweg.

Verhuizing

'De gemeente Woudenberg vroeg ons acht jaar geleden of we eventueel wilden verhuizen,' legt Jan Schreuder junior uit. Er waren plannen voor woningbouw op de Nijverheidsweg. De gemeente wilde bovendien de bedrijven van die plek naar een andere plek brengen. We wilden meewerken, maar dan moesten we wel een goede plek aan de entree van een bedrijventerrein krijgen. We wilden niet helemaal in een achteraf hoekje zitten. We hadden op onze oude plek kunnen blijven zitten, maar we hebben meegewerkt.'

Geschikte plek

Die geschikte plek liet een tijdje op zich wachten. De bouw van een pand voor Autoherstel Schreuder en Auto Versteeg is nu uiteindelijk in volle gang. Geurt Buurman en zijn zoon Arne zijn blij met hun nieuwe plek aan de Parallelweg. Ze hebben in totaal negen garages onder meer in Voorthuizen, Ede en Veenendaal. Het bedrijf is dealer van een aantal automerken maar Peugeot is de belangrijkste. 'De markt voor autoverkoop is door internet helemaal veranderd,' zegt Arne. 'Daar moeten we als bedrijf op inspelen. Dat doen we met dit pand op de doorgaande weg naar de nieuwe wijk van 920 woningen.'

'We vinden de band met onze Woudenbergse klanten belangrijk. Daarom willen we een plek houden waar onze klanten reparaties en dergelijken kunnen laten uitvoeren. Mensen vinden het vervelend als ze helemaal naar Ede of Veenendaal moeten rijden om bijvoorbeeld een lampje te laten vervangen. Dat kan gewoon in ons nieuwe pand,' legt Geurt Buurman uit.

Eigen pand

Volgens geruchten in Woudenberg zou Auto Versteeg Buurman het dorp gaan verlaten. 'Daar is dus absoluut geen sprake van,' aldus Buurman. 'We zitten nu al 18 jaar in een huurpand. Het is al langer onze wens om in Woudenberg een eigen pand te bezitten. Die wens kunnen we nu verwezenlijken.'Autoschade Schreuder en Auto Versteeg Buurman werken al jaren goed samen. In hun nieuwe buurpanden willen ze die samenwerking nog hechter maken. 'Autoreparaties zijn de laatste jaren steeds meer high tech geworden. Computerprogramma's meten de motors door, zodat we weten wat welke klussen we moeten doen,' zegt Pieter van Altena. 'In veel auto's zitten bijvoorbeeld camera's die gekalibreerd moeten worden. Door een nauwe samenwerking kunnen we een nog betere service bieden.'

Twee panden

Autoschade Schreuder is tijdelijk verhuisd naar Doorn, waar nu onder meer de spuiterij gevestigd is. De gemeente Woudenberg wilde het oude pand van Autoschade Schreuder graag snel slopen en met de ontwikkeling van woningbouw beginnen. 'Zo'n extra verhuizing is veel werk,' zegt Jan Schreuder junior. De bedrijven de Woudenbergse drukkerij en Anja assisteert zijn nog wel aan de Nijverheidsweg gevestigd. In november betrekken de vier bedrijven de twee grote nieuwbouwpanden. Ze kijken dan onder meer uit op Welkoop, Hoogvliet en Restaurant Schimmel. De onvermijdelijke vraag is dit jaar natuurlijk: hebben de bedrijven last gehad van de Corona-crisis. Pieter van Altena zegt dat er in het voorjaar een dipje te zien was maar dat het nu weer bij getrokken is. In die periode was het veel minder druk op de Nederlandse wegen. Geurt Buurman voegt toe dat de markt voor lease-auto's een klap heeft gehad. 'Mensen werken veel meer thuis. Grote bedrijven zijn minder geneigd een autovloot te hebben.' Het bedrijf van hem en zijn zoon is niet afhankelijk van de lease-markt.

Start

Jan Schreuder senior is in 1972 het bedrijf begonnen samen met de heer te Grotenhuis senior, de opa van de huidige eigenaar van de FIAT garage. Schreuder is een zeer bekende Woudenberger, die veel gedaan heeft en onder meer wethouder voor het CDA geweest is. Afgelopen donderdag was het de verjaardag van zijn vrouw Bea. Hun kinderen en kleinkinderen vonden dat een mooie gelegenheid om hun ouders de eerste steen in het nieuwe pand te laten in metselen.

Eerste steen

Met een smoes werden Jan en Bea Schreuder naar de bouwlocatie gelokt. Daar werden ze opgewacht door hun kinderen, kleinkinderen, werknemers en zakenpartners. 'Wat gaat hier nu gebeuren?' vroeg mevrouw Schreuder zich af. Haar man reageerde met een oprecht opgetogen uitroep: 'Zo! Zo!' Haar dochter Anja vertelde over het geheime plan. Haar ouders waren verrast en trots. 'Het is een beetje ingewikkelde plek voor die steen. Hij komt bij de toekomstige entree,' vertelde Anja. De bouwwerkzaamheden waren nog vol aan de gang. Zo was de vloer nog niet gereed. Toch vond iedereen een plekje om dit moment mee te beleven.

De eerste steen |