Nieuwbouw aan het Julianaplein
Nieuwbouw aan het Julianaplein / Foto: Eureka

Raad van State beslist over bouwplannen Julianaplein

WOUDENBERG – De Raad van State buigt zich donderdag over de bouwplannen voor een appartementencomplex aan het Koningin Julianaplein. Daar moeten op termijn 30 appartementen met een parkeergarage gebouwd worden. De omwonenden vinden complex dat veel te groot en wijzen naar de Structuurvisie, waarin over 15 appartementen wordt gesproken. Ook zijn er grote zorgen over de parkeergelegenheid; niet alleen bij de omwonenden, maar ook bij de politieke partijen, die in mei een besluit namen. Er werden veel vragen over dat onderwerp gesteld.

De omwonenden zijn boos, omdat er in de Structuurvisie voor het dorp over 15 in plaats van de geplande 30 woningen wordt gesproken. Enkele politieke partijen maakten in hun vragen ook opmerkingen over dit onderwerp.

Het college burgemeester en wethouders antwoordde in mei dat de Structuurvisie een denkrichting is. Het uiteindelijke plan kan afwijken van de eerdere visie. In de ontwikkeling van het plan is deze optie de beste gebleken, aldus het college.

Zowel de omwonenden als de politieke fracties maken zich zorgen over de parkeercapaciteit. Er komt een parkeergarage voor de bewoners onder het complex. Maar volgens de critici is die inrit zo lastig dat de bewoners waarschijnlijk gewoon op straat gaan parkeren.

Het college van burgemeester en wethouders geeft aan dat de bewoners mogen parkeren waar ze willen en geen boetes kunnen krijgen als ze geen gebruik maken van hun parkeerplekken in de garage.

Overigens moeten er volgens berekeningen 44 parkeerplaatsen onder en rond het complex zijn. Volgens de plannen worden dat er 77.

De fracties maakten zich zorgen of de ontwikkelaar de woningen nu en in de toekomst wel aan mensen uit de doelgroep zal verhuren en ook zal blijven verhuren.

Het college van burgemeester en wethouders stelt dat er heldere en bindende afspraken met de ontwikkelaar gemaakt zijn.

De redactie van Let Op Woudenberg heeft contact gezocht met de woordvoerders van de mensen die de bezwaarschriften hebben ingediend bij de Raad van State. Op dit moment wilden zij hun verhaal nog niet doen.

De gemeente Woudenberg reageerde: ‘Wij willen eerste de procedure bij de Raad van State afwachten en doen verder geen mededelingen over lopende juridische procedures.

Voor de ontwikkeling van dit plan is een parkeernorm van 1,6 parkeerplaatsen per appartement voor de 18 huur appartementen en 1,25 parkeerplaats voor de goedkopere appartementen. Het klopt dat er uitgegaan wordt van een theoretisch aantal, dat is voor elk nieuwbouwplan het geval. Volgens de berekening in de toelichting zijn er 44 parkeerplaatsen nodig. In werkelijkheid worden er 32 parkeerplaatsen in de parkeergarage gerealiseerd en 45 parkeerplaatsen in de openbare ruimte.’

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van mei diende Jan Bessembinders van het CDA een motie in. Bessembinders wijst er in zijn motie op dat er uitzonderlijk veel reacties van omwonenden over de plannen zijn. De motivatie van het college om die bezwaren te verwerpen, vindt hij onvoldoende. ‘Dit doet geen recht aan de relatie tussen burgers en overheid,’ staat in de motie.

‘Onze kritiek op het voorgestelde bestemmingsplan Julianaplein is dat het afwijkt van de Structuurvisie,’ stelt Bessembinders in een toelichting. ‘Tijdens de commissievergadering heb ik namens het CDA aangegeven dat het voorliggende bestemmingsplan op essentiële punten afwijkt van de vastgestelde Structuurvisie en wij vinden dat de motivering om daar vanaf te wijken echt onvoldoende is. Als je in de Structuurvisie eerst uitgaat van 15 woningen, maatschappelijke (zorg)voorzieningen voor vitale senioren en een parkeerterrein achter het complex, dan is dat iets heel anders dan datgene wat het College in het bestemmingsplan heeft voorgesteld: 30 appartementen, geen zorgvoorzieningen en een parkeerkelder onder het complex.’

‘Nu is het wel vaker zo dat een bestemmingsplan afwijkt van een Structuurvisie,’ weet Bessembinders. ‘Maar een afwijking van 15 naar 30 woningen vinden wij echt veel te fors om zomaar mee akkoord te gaan. Tel je daarbij op dat er vanwege Corona slechts beperkte inspraakmogelijkheden voor omwonenden zijn geweest, dan is dat voor ons reden genoeg om een motie in te dienen waarin we vragen om terug te gaan naar de geest van de Structuurvisie.’

Over de verhouding over overheid en burgers zegt hij: ‘Een inwoner moet zich ergens aan vast kunnen houden. En ik zou het sterk hebben gevonden als de gemeente een gebouw zou neerzetten zoals het in de Structuurvisie omschreven staat. We weten dat de meeste bezwaren gaan over de hoogte van het pand en dat die drie woonlagen ook al in de Structuurvisie stonden. Dus die drie lagen bestrijden we niet. Maar 15 woningen kun je wellicht ook gewoon in twee lagen realiseren in plaats van drie. Om dat te bewerkstelligen, hebben we onze motie ingediend.’ Het aantal woningen is niet aangepast.