Burgemeester Cnossen ontvangt Sinterklaas
Burgemeester Cnossen ontvangt Sinterklaas John Haket

Zwarte Piet niet meer welkom op bordes bij intocht

WOUDENBERG - Burgemeester Cnossen heeft besloten dat ze Zwarte Piet niet meer wil ontvangen op het bordes van het gemeentehuis bij de intocht van Sinterklaas. Ze nam dit besluit naar aanleiding van een verzoek van een inwoner van Woudenberg Zwarte Piet af te schaffen. 'Zwarte Piet wordt door veel mensen als kwetsend ervaren,' zegt ze. Daar kan ze niet aan voorbij gaan. De Sint blijft wel welkom op het bordes. Bij de intocht blijven de pieten wel zwart. Dit jaar is de intocht corona-proof; zonder bordes scène.

Ruud Stuivenberg is voorzitter van de Stichting Vrienden van Sinterklaas, die in Woudenberg de intocht organiseert. 'Ik heb met de burgemeester rond de tafel gezeten,' zegt hij. 'Zij wil niet met Zwarte Piet op de foto. Dat is haar goed recht. Het zou kunnen dat iemand toch een foto maakt van de burgemeester met Zwarte Piet tijdens een ander moment van de intocht. Daar gaan wij niet opletten. Dat is ons pakkie-an niet.'

'Zwarte Piet is dit jaar weer van de partij in Woudenberg. In onze statuten staat dat Piet zwart is. Daar houden we ons aan. Misschien komt er ooit een verbod op Zwarte Piet. Dan kijken we wel wat we dan doen,' zegt Stuivenberg.

Corona-proof

'De intocht zal dit jaar corona-proof zijn. Dus worden noch Sint noch Piet op het bordes ontvangen. We hebben onze plannen aan de gemeente voorgelegd. De eerste reactie waren positief,' aldus Stuivenberg. Hij wil nog niet vertellen hoe de intocht dit jaar zal verlopen. 'Dat vertellen we binnenkort wel.'

De gemeente bevestigt dat er dit jaar inderdaad geen ontvangst op het bordes zal zijn. Maar als de komende jaren de situatie een ontvangst weer toestaat, zal alleen Sinterklaas en niet Zwarte Piet op het bordes welkom zijn. Dit heeft de gemeente besloten naar aanleiding van een mail van een bewoner op 21 juni, die vroeg om de afschaffing van Zwarte Piet, 'zodat het Sinterklaasfeest voor iedereen ongeacht de huidskleur een leuk feest kan zijn'.

'Misschien komt er ooit een verbod op Zwarte Piet. Dan kijken we wel wat we dan doen.'

Het antwoord is dus dat Zwarte Piet voortaan niet meer welkom op het bordes is, maar dat de Stichting maar moet besluiten hoe Piet eruit ziet tijdens de rest van de intocht. In de mail staat: 'Hoewel Zwarte Piet niet kwetsend bedoeld is, zijn er ook mensen die het wel als kwetsend ervaren. Daar kunnen we niet meer aan voorbij gaan.' De gemeenteraad kan vanavond 9 september haar mening geven over het gemeentelijke standpunt tijdens een commissievergadering, waarin dit stuk besproken kan worden.

De gemeente laat weten dat ze begrijpt dat voor veel mensen Sinterklaas en Zwarte Piet met elkaar verbonden zijn. Al was het alleen maar door de oude liedjes. 'Maar veel liedjes zijn aangepast,' zegt de gemeente.

'Wij willen als gemeente echter niet meer voorbij gaan aan het feit dat veel mensen Zwarte Piet als kwetsend ervaren, daarom kiezen wij ervoor Zwarte Piet niet meer te ontvangen op het bordes. De Stichting Vrienden van Sinterklaas staat het vrij de intocht te houden zoals zij dat wil,' aldus de gemeente.

Niet aan de zijlijn staan

De kleur van Piet heeft de laatste jaren voor verhitte discussies in het land gezorgd. Ook in Woudenberg zijn er veel voorstanders van Zwarte Piet. 'De burgemeester is er voor alle inwoners. Natuurlijk begrijpen wij dat er inwoners zijn die voorstander zijn van Zwarte Piet. Het is immers een jarenlange traditie. Maar het feit dat er ook inwoners zijn die Zwarte Piet als kwetsend ervaren, weegt voor ons zwaarder. We kunnen als gemeente niet meer aan de zijlijn blijven staan. Om die reden hebben wij besloten dat burgemeester Cnossen Zwarte Piet voortaan niet meer zal ontvangen op het bordes van het gemeentehuis tijdens de intocht. Of er aan de intocht nog Zwarte Pieten meedoen, is aan de Stichting Vrienden van Sinterklaas,' zegt de gemeente. En die Stichting zal Zwarte Piet niet afschaffen.