Ellen van der Vlist, directeur Coöperatie De Kleine Schans
Ellen van der Vlist, directeur Coöperatie De Kleine Schans © De Kleine Schans

De zoektocht naar oplossingen

Let op Woudenberg! Waarop? Op de mensen om u heen. Gaat het goed met ze of kunnen ze wel een helpende hand gebruiken? 'Daar bemoei ik me maar niet mee', hebben we onszelf aangeleerd. En we stellen geen vragen aan de ander want ‘die heeft het zelf al druk’. Wat jammer is dat! We missen kansen om elkaar te benutten in de vragen die we hebben. En stel je eens voor hoe goed het voelt om van waarde te zijn voor iemand. Dat wil je zelf; dat gun je de ander toch ook?

We vragen ons allemaal af hoe het heeft kunnen gebeuren dat we voor zoveel zaken een hulpverlener denken nodig te hebben en ons zorgstelsel daarmee zo duur is geworden dat het niet meer houdbaar is. Een kind wat moeilijk met anderen speelt, een kind wat niet goed stil kan zitten, een kind wat minder makkelijk leest, een verdrietig kind; we zetten daar hulp voor in. Ondertussen heeft het kind het idee dat er iets mis met hem is. Een kind moet toch wel meekomen; op school, in sport en muziek. Niet alle kinderen past dat, maar is dat zo erg? Geeft het ‘gemiddelde’ inmiddels niet een beetje te weinig ruimte om jezelf te zijn?

Zorgkosten zijn een landelijk onderwerp, maar als Woudenberg kunnen we voor onze eigen gemeente wel het verschil maken! Onze columns zullen u veel gaan vertellen. Over de zoektocht naar oplossingen en de kracht van de inwoners zelf. De dilemma’s in het verlenen van hulp en onze overtuiging dat hulp zoveel beter is, wanneer het netwerk daarin met ons oploopt. En over geld. We gaan van ‘ik heb recht op..’ naar ‘ik heb nodig, en kan dat niet zelf’. Dat wordt een hele toer!

Let op Woudenberg! De Kleine Schans is een bijzondere organisatie die uniek is voor Nederland.

De samenwerking tussen de leden maakt Woudenberg een stuk mooier, omdat we samen met de inwoners doen wat nodig is om de Woudenbergers zelfredzaam te houden. Welke leeftijd je ook hebt, of welke tegenslag het leven geeft, je kunt bij ons aankloppen! Een mooie ambitie voor mijn geboortedorp en ik ben blij directeur te mogen zijn van deze coöperatie.

Het lukt ons inwoners te ondersteunen, zonder dat de inwoner naar verschillende loketjes hoeft. Wij hebben de mensen die veel verstand hebben van diverse zaken onder één dak. En verbinden met partners in Woudenberg. Er zijn al diverse initiatieven waarin hulpverleners, kerken, inwoners en vrijwilligers met elkaar samenwerken. Zo is het Trefpunt gestart, is iemand met een progressieve ziekte zelf maatje geworden van een ander, zijn we bereikbaar voor advies op scholen en is in de hulpverlening aan een jongen met zware ADHD zijn oma erg belangrijk. Zomaar wat voorbeelden van de kracht van coöperatie De Kleine Schans.

Met onze columns willen we u informeren, verbazen en enthousiasmeren. Let op Woudenberg! Houd ons in de gaten!

Ellen van der Vlist, directeur Coöperatie De Kleine Schans