De markt op het Julianaplein moet verhuizen
De markt op het Julianaplein moet verhuizen / Foto: Eureka

Controverse over verhuizing

WOUDENBERG – De standplaatshouders van de zaterdagmarkt op het Koningin Julianaplein hebben ruzie met de gemeente over de verplaatsing van de markt. Het college van burgemeester en wethouders wil dat de markt naar het Poortplein verhuist. ‘Onmogelijk,’ zegt Justus van der Geer, woordvoerder van de standplaatshouders. ‘Het plein is te klein. Er zijn te weinig parkeerplaatsen voor de klanten en de marktmensen.’

‘We hebben hier een florerende markt opgebouwd,’ vertelt Justus van der Geer van Meester Poeliers. ‘De gemeente wil een appartementencomplex op het Julianaplein ontwikkelen. Daarna is er hier voor ons geen plek meer. We moeten verhuizen. We worden gedwongen. Tegen de nieuwbouw is veel verzet. De gemeente drijft haar zin door.’

Ambtenaren en wethouder Vlam overleggen al bijna een jaar met de standplaatshouders. Beide partijen geven aan dat de communicatie moeizaam gaat. Een aantal plekken is onderzocht als mogelijke nieuwe plaats voor de zaterdagmarkt. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat het Poortplein de meest geschikte plek is.

De standplaatshouders hebben een voorkeur voor de Parklaan. ‘We zien een aantal nadelen bij het Poortplein,’ somt Justus van der Geer op. ‘In de eerste plaats is het plein gewoon te klein. We hebben nu een markt met zes kramen. Ze passen nooit allemaal op het Poortplein.’ De gemeente laat in een reactie weten dat er wel voldoende plek is voor alle kramen.

Op het Julianaplein kunnen de bezoekers als ze het marktplein betreden zien welke stands er zijn. ‘De gemeente heeft voorgesteld om op het Poortplein de kramen met hun ruggen tegen elkaar aan te zetten.

Dan is er nog steeds te weinig ruimte. Bovendien wijst onderzoek uit dat zo’n opstelling de doodsteek voor markten is. Klanten denken sneller dat bepaalde kramen er niet zijn, omdat ze minder zichtbaar zijn. Bovendien is het minder gezellig,’ constateert de meester poelier.

Vervolg op pagina 17