Een aantal paardeneigenaren van stichting Beau Dandy's Woudenberg
Een aantal paardeneigenaren van stichting Beau Dandy's Woudenberg / foto: Charlaine Jansen

Ramp dreigt voor western- en dressuurstal: “We hopen op een wonder”

Sport

WOUDENBERG Na 10 jaar aan de Meent 9 een locatie te hebben gehad, moeten ze helaas vanwege nieuwbouwplannen, per 1 september daar weg. Ria de Vos, mede-eigenaar van Stichting Beau Dandy’s: “ We vinden het zo jammer, voor ons liggen daar zoveel herinneringen”. Ze beseft dat het zoeken is naar die ene speld in de hooiberg, maar ze wil alles op alles zetten om te kijken of ze met de stichting een andere locatie kan vinden.

Stichting Beau Dandy’s zet zich al jarenlang in voor de paardensport. Het is een western- en dressuurstal, waar iedereen welkom is, maar ze zijn gespecialiseerd in western rijden. Deze tak van paardensport is de afgelopen jaren steeds bekender geworden. Het is de Amerikaanse manier van paardrijden, waarbij je met zo min mogelijk hulp je paard onder controle houdt. Naast dat mensen paardrijles kunnen krijgen op de locatie aan ‘De Meent’, organiseert de stichting ook regelmatig trainingen die door mensen van buitenaf worden gegeven en is de locatie een belangrijke plek als het om wedstrijden gaat. Ria: “We zitten natuurlijk in het midden van het land en verschillende rassenverenigingen houden bij ons wedstrijden. Daar komen veel mensen uit heel Nederland op af. 

Het is jammer voor de sport, maar ook voor de gemeente Woudenberg, dat we dit moeten opgeven”. Manja Tuithof uit Woudenberg staat al jarenlang bij Stichting Beau Dandy’s met haar paard: “Dit is zo’n unieke plek, met het bos zo dichtbij. Ik loop hier al vanaf mijn veertiende. Het is voor mij inmiddels een tweede thuis geworden.” Het gaat Manja dan ook aan het hart dat ze met de paarden weg moeten: “We zijn ook niet zomaar een stal, maar een familie inmiddels geworden. We genieten samen van onze viervoeters. Western of dressuur, we zijn een hechte groep en ik zou het ontzettend jammer vinden als dat straks uit elkaar valt.” Sinds dat het duidelijk is geworden dat de stichting weg moet, hebben ze al verschillende oproepen gedaan, maar het is lastig in deze tijd om een locatie te vinden voor de stal waar nu zo’n 40 paarden in pension staan. Ria: “Ook de paardenbranche heeft het niet makkelijk op het moment, veel stallen in de omgeving Utrecht zijn gestopt. Al onze paardeneigenaren komen uit Woudenberg en omgeving, we hopen dan ook nog steeds op een wonder, zodat we iets in deze buurt te vinden”. En dus wil de Stichting graag een oproep doen aan de gemeente, maar ook mensen in Woudenberg of omgeving. Wie kan ons helpen met het vinden van een nieuwe locatie, zodat we onze stal met 40 paarden elders voort kunnen zetten? “We gaan duimen dat we die ene speld in de hooiberg, gaan vinden”, aldus Manja en Ria van Stichting Beau Dandy’s. Tips en reacties kunnen naar info@beaudandys.nl