Bertus Wolswinkel origineel
Bertus Wolswinkel origineel

Alsnog reünie 50 jaar volleybal in Woudenberg

Sport

VOLLEYBAL Het zat hem gewoon niet lekker. Zijn vereniging, de volleybalvereniging Woudenberg, die bij het 50-jarig jubileum alleen de huidige leden betrok. Dus trok Bertus Wolswinkel zijn eigen plan, met hulp van Jolanda van Baaren. Op zaterdag 15 oktober 2022 gaat er alsnog een reünie plaatsvinden in De Camp met leden, oud-leden, vrijwilligers en trouwe supporters. 

Bertus Wolswinkel is er duidelijk over: “Ik vind dat ze de oude leden niet mogen vergeten bij een jubileum. Dus ik heb de voorzitter een mail gestuurd dat ik het verdrietig en jammer vond dat ze de ‘oudjes’ vergeten zijn. Juist die oudjes hebben meegeholpen om de club groot te maken”.

Wolswinkel kan zelf geschaard worden onder één van die vele oude vrijwilligers en spelers. Hij heeft veel voor de club betekend. Na oprichting van de volleybalvereniging in 1971 werd hij lid en ging samen met zijn broers en Ries van Lambalgen trainen in de Margrietzaal, later werd dat De Wielewaal. Bertus: “We konden er in het begin niks van. Trainen was van half 10 tot elf uur, maar we waren meer om 1 uur thuis dan om 12 uur.”

“Zaterdagavond speelden dan om de week Heren en Dames 1 beide thuis. De tribunes zaten altijd stampvol. Zo’n gezellige tijd! Met spelers als Hans Wildschut, Otto Honders, later Jan Willem Drost. Ik ben nog leider geweest van Drost bij de jeugd samen met mijn neef Wim Wolswinkel en Gerard van Lambalgen. Die Drost had talent, ik zei: dat wordt er één voor het eerste.”

Naast zelf volleyballen en trainen geven organiseerde Wolswinkel ook jarenlang het recreatietoernooi samen met Ries van Lambalgen. Bertus: “Het was altijd een feest. Zes weken lang drie avonden in de week en de zaterdag. Dat gaf een heel groot beslag op mijn tijd, ik was toen directeur bij ISC, maar ik vond dat zó leuk en gezellig. Het was een groot succes, vooral de slotavonden waren feestavonden eerste klas. Dat bracht heel veel geld op voor de vereniging.”

Wolswinkel raakt ook betrokken bij de bouw van de sporthal De Camp. Hij benadert Jan Schreuder om voorzitter te worden van de stichting die dit zou gaan oppakken, omdat hij zichzelf daarvoor niet geschikt vond en bovendien geen tijd had. Nadat de door hem aanbevolen penningmeester De Lange wilde dat ook hij in het bestuur zou blijven zwicht hij alsnog en neemt plaats in het bestuur. Bertus: “We hebben toen gesproken met alle Woudenbergse sportverenigingen om hun wensen te horen, en zijn heel Nederland doorgereden om te kijken naar sporthallen. Samen met de toenmalige wethouder Judith Ravestein kregen we het voor elkaar.” Later worden met zijn hulp ook nog het cultureel centrum en de squash-hal gebouwd.

Zelf stopt Wolswinkel op 75-jarige leeftijd met volleybal toen de verenging in De Camp ging spelen. Wolswinkel kan het moment zich nog goed herinneren. Lachend: “We speelden met ons team een keer tegen de gemeente, tegen zo’n jong meisje. Nadat ik zo’n prikbal over haar heen maakte, zei ze: vieze oude mannenstreken zijn dat! Ik zei: ‘Dat vind ik een compliment, dank je wel. Maar ik begon wel na te denken en dacht: nou moet ik ophouden!”

Terug naar de aankomende reünie. Bij Woudenbergse Proeverij komt Wolswinkel heel veel mensen tegen die hem aanspreken over het feit dat ze het jammer vonden dat er geen reünie zou zijn. Bertus: “Niemand pakte de handschoen op, dus toen heb ik het maar gedaan, samen met Jolanda van Baaren. We hebben besloten het op 15 oktober te doen om 15.30 uur, op een middag dat zowel de heren als de dames thuis spelen. Dan kan iedereen daar ook nog gaan kijken daarna. Ik heb al wel diverse aanmeldingen maar ik hoop dat er door dit artikel nog veel meer mensen zich aanmelden!

Aanmelden voor deze reunie kan via: Bertus Wolswinkel: 06-21578702 of b.wolswinkel@kpnplanet.nl of Jolanda van Baaren: 06-48550222 of info@decamp.nl

Oud-recreanten volleybal