Afbeelding
foto: Arnold Keller

Arnold Keller zet zich in voor jongeren met ASS

Sport

WOUDENBERG Zaterdag 16 april a.s. van 11.00 uur tot 12.00 uur start Arnold Keller met het project ‘Boksen met een maatje’ bij de Boks Academie in Amersfoort. 

We spreken Arnold over het hoe en waarom van zijn betrokkenheid met deze groep jongeren en de het doel van zijn project. Arnold Keller vertelt zelf PDD-NOS te hebben en met voorbeelden maakt hij duidelijk dat deze, aan autisme verwante aandoening, het hem en de mensen waar hij veel om geeft soms moeilijker maakt dan hij zou willen. 

Door de aandoening werd en wordt Arnold niet altijd begrepen. Door de jaren heen leerde hij wel “kunstjes” om zich staande te houden in een wereld waarin hij niet altijd werd en wordt begrepen. Op 13-jarige leeftijd kwam Arnold in aanraking met de bokssport. Een gouden moment. 

Tot op de dag van vandaag helpt deze sport Arnold om zijn agressie te reguleren. Daarnaast geeft hij aan dat boksen voor hem een ideale uitlaatklep is voor de onrust die hij in zich heeft. Als we vragen waarom hij project “Boksen met maatje” heeft opgezet is zijn antwoord duidelijk. 

Arnold herkent zich in niet alleen in de problemen van zijn doelgroep maar hij kent deze jongeren ook goed. “Ik heb gewerkt als activiteitenbegeleider sport en spel in een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking”, verduidelijkt hij. Het boksproject voor jongeren met ASS is vrij uniek. Dit gebeurt niet veel, zo vertelt Arnold ons. Iedereen wil wat met deze doelgroep, het is een hot item. 

En er worden tal van “beschermende” activiteiten aangeboden aan mensen met ASS, weet hij. Maar door zijn ervaring weet hij dat je jongeren met autisme niet altijd kunt beschermen. Veel liever ziet Arnold dat je deze jongeren leert zichzelf een beetje door de harde wereld heen te knokken. Uiteindelijk moeten ze daar straks in verder. Met het project “boksen met een Maatje” wil hij ze daarbij helpen. Maar we gaan ze echt niet meteen in het diepe gooien”, relativeert hij er direct achteraan. 

In dat verband haalt hij het belang van het maatje, dat samen met de ASS-jongeren de bokslessen volgt, nog eens aan. Een maatje kan iedereen zijn die de betreffende jongere vertrouwt. Het kan een broer, zus vader of moeder zijn maar ook een goede vriend of vriendin. Voordat met de trainingen wordt gestart vindt een intake gesprek plaats. Daarin kan aangegeven worden hoe iemand is, waar zijn of haar grenzen liggen en welke doelen men wil halen. 

De informatie uit het intake gesprek en de jarenlange ervaring van Arnold vormen de basis voor een mooie start van het project. Uiteindelijk doel van het project is dat de jongeren sterker in het leven staan. 

Arnold weet zeker dat dit met deze aanpak gaat lukken, net zoals de bokssport hem in het verleden ook geholpen heeft. Meer weten kijk dan op de website https://www.deboksacademie.nl/boksen-met-een-maatje

Jongeren met autisme kan je niet altijd beschermen