De Florijnwinterloop gaat opnieuw niet door
De Florijnwinterloop gaat opnieuw niet door / foto: Florijnwinterloop

Het hart zegt ‘ja’, het verstand ‘nee’

Sport

WINTERLOOP Lange tijd koesterde de organisatie de hoop dat de 34e editie van de Florijnwinterloop op 8 januari 2022 kon doorgaan. Vorige week werd de beslissing genomen om het evenement alsnog af te blazen.

De ontwikkelingen van het coronavirus, de onzekerheid over de overheidsmaatregelen en de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van deelnemers en vrijwilligers hebben de organisatie doen besluiten om de stekker een maand van tevoren uit het evenement te trekken. ‘Dit is echt een klap!’, was de eerste reactie van voorzitter Mark van Vugt, nadat hij de knoop had doorgehakt. Een bijzonder lastige, maar onvermijdelijke beslissing. In een online-vergadering werd duidelijk dat de onzekerheden en risico’s niet opwegen tegen het laten doorgaan van de loop.

De Florijnwinterloop, georganiseerd door de voetbalvereniging Woudenberg, is in de eerste plaats loopplezier voor jong en oud. Van doorgewinterde hardloper tot recreatieve wandelaar. Maar de charme van de loop is ook; drukte bij de inschrijving, publiek bij de finish, warme rookworst, onderweg soep voor de wandelaars en een gezellige kantine waar lopers en vrijwilligers elkaar na afloop ontmoeten.

Door de aangescherpte maatregelen was dat niet meer mogelijk. Tot een paar weken geleden koerste de organisatie af op een ouderwetse winterloop. Dat was inmiddels al afgeschaald tot een uitgeklede editie; melden bij de start, lopen en daarna direct naar huis. Nu het er naar uitziet dat de overheidsmaatregelen voorlopig niet versoepeld zullen worden, werd het besluit genomen om de loop af te gelasten.

Mark van Vugt: ‘Het groot aantal deelnemers zorgt ervoor dat we de veiligheid van onze lopers en vrijwilligers niet honderd procent kunnen waarborgen. Gezien de maatregelen zouden we extra vrijwilligers nodig hebben. We ontvingen signalen dat een aantal vrijwilligers zich niet vrij voelen om dit jaar mee te helpen organiseren. En we zouden financiële verplichtingen moeten aangaan, die we bij afgelasting op het laatste moment lastig zouden kunnen dragen’.

Het voetbalbestuur en hoofdsponsor Florijn staan achter het besluit. Lopers, vrijwilligers en sponsors zijn op de hoogte gebracht. ‘Natuurlijk zijn mensen teleurgesteld, maar er is vooral begrip’. Lopers die zich al hadden ingeschreven ontvangen hun inschrijfgeld terug. De 34e editie van de Florijnwinterloop staat nu op de agenda voor zaterdag 7 januari 2023.

‘Natuurlijk zijn mensen teleurgesteld, maar er is vooral begrip’