Lars van der Haar Europees kampioen Veldrijden 2021
Lars van der Haar Europees kampioen Veldrijden 2021 / foto: redactie

Woudenberger Lars van der Haar Europees kampioen veldrijden

Sport

WOUDENBERG Lars van der Haar is afgelopen weekend voor de tweede keer Europees kampioen veldrijden geworden.

Het lukte de Woudenberger na een lange inhaalrace rond de VAM-berg in Drenthe de concurrentie voor te blijven en op zijn 30-jarige leeftijd het goud te pakken. De vorige keer dat het Lars lukte om de Europese titel te pakken was in 2015.

Op de VAM-berg moest Van der Haar na zijn fietswissel flink in de achtervolging om een drietal Belgen, aangevoerd door Quinten Hermans, te achterhalen. Rondje voor rondje liep Van der Haar in op zijn rivalen. Na eerst Toon Aerts en Michael Vanthourenhout zijn achterwiel te laten zien, kon koers worden gezet naar de koppositie. Na een klein foutje van Quinten Hermans wist Lars van de Belg weg te rijden. Uiteindelijk kwam hij met een voorsprong van 25 seconden op nummer 2 Quinten Hermans, en ruim een minuut op nummer 3 Michael Vanthourenhout, over de finish.

Het tactisch plan dat hij volgde pakte volgens Lars goed uit. ‘De achtervolging maakte het een ‘harde’ wedstrijd en dat was in mijn voordeel’, gaf Lars aan na afloop.

‘Ik voelde me goed en wist dat de Belgen naar mij keken. De fietswissel zorgde ervoor dat ik veel meer plekken verloor dan ik had verwacht’, gaf Lars aan. ‘Ik moest iets doen om de Belgen te laten rijden. Heel fijn dat het gelukt is.

In zijn beloftentijd behaalde hij twee wereldtitels, waarna hij de overstap maakte naar de profs. In het seizoen 2012-2013 reed Lars zijn eerste volledige seizoen bij de elite.

In 2013 behaalde hij zijn eerste hele grote zege tussen de profs. In Valkenburg wist hij de eerste wereldbeker van het seizoen te winnen. Een week later herhaalde hij dit met een zegen in Tabor, de tweede wereldbekermanche op de kalender. Twee maanden later schreef hij ook de wereldbeker van Heusden-Zolder op zijn naam. Uiteindelijk ging hij er aan het einde van het seizoen vandoor met de eindwinst in de wereldbeker.

Lars van der Haar stond op wereldkampioenschappen al meermaals op het podium. In 2015 werd hij derde in Tabor en een jaar later leek hij op weg naar de wereldtitel in Heusden-Zolder, maar legde het in de laatste ronde af tegen Wout van Aert.