Afbeelding
Foto: Redactie

Verwarring over kandidatenlijsten

Politiek

WOUDENBERG Op twee kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen staan 3 namen van mensen, die niet meer in Woudenberg woonachtig zijn. Dat riep bij lezers vragen op, omdat gemeenteraadsleden nu eenmaal in hun dorp moeten wonen. 

Een lezer mailde dat Tijs Boom, GemeenteBelangen Woudenberg, en Daphne de Kruif en Robbert van Ettekoven, CDA, wel op de lijst staan maar niet meer in Woudenberg wonen. Ze staan ingeschreven in Nijmegen, Amersfoort en Den Haag. Ze zijn wel in het dorp opgegroeid. Mag dat eigenlijk wel? was de vraag. 

Peter van Schaik, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, bevestigt dat één van de kandidaten op de lijst niet in Woudenberg woont. ‘Dat is juist. Hij is al vanaf zijn zeventiende lid van GBW. Hij is ook één van onze jongeren. Hij studeert op dit moment in Nijmegen. Om die reden staat hij nu ingeschreven in Nijmegen. Ook bij andere fracties zie je dat voorkomen. Het mag overigens dat deze mensen op de lijst staan. Mochten ze in de raad zitten, dan moet je echt hier woonachtig zijn.’

Michel Hardeman, fractievoorzitter en lijsttrekker van het CDA, is ook heel duidelijk. ‘We hebben Robbert en Daphne op de lijst staan. Robbert studeert in Den Haag en is in het weekeinde in Woudenberg. Het gebeurt vaker dat mensen van buiten de gemeente op een lijst staan. Maar als ze met voorkeurstemmen gekozen worden, dan moeten ze in Woudenberg gaan wonen. Wij verwachten overigens niet dat dit zal gebeuren.’ 

De redactie van LetOp vroeg aan de afdeling communicatie van de gemeente wat de regels zijn. 

Wordt er gecontroleerd of iedereen in het dorp woont?

‘Ja, dit wordt gecontroleerd. Alle kandidaten hebben bij de kandidaatstelling een formulier ondertekend waarin staat dat zij, als zij gekozen worden, ingeschreven staan in Woudenberg en daar ook woonachtig zijn.

Is het genoeg dat ze ingeschreven staan in Woudenberg, maar bijvoorbeeld elders wonen?

Het ingezetenencriterium is een wettelijk vereiste om raadslid te kunnen zijn. Voor de kandidaatstelling is dit niet het geval. Als men gekozen wordt om in de raad zitting te nemen, dan hebben kandidaten verklaard dat ze dan in Woudenberg wonen.

De stemmen op deze kandidaten zijn gewoon geldig. Er zijn geen sancties voor kandidaat-raadsleden.