Afbeelding
foto: redactie

Verkiezings- debat komt niet tot ontbranding

Politiek

WOUDENBERG In het laatste verkiezingsdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen waren de Woudenbergse partijen het op veel punten met elkaar eens. Het debat ontbrandde daardoor niet en de bezoekers kregen te horen wat ze eigenlijk al wisten.

Na een warm welkom door Burgemeester Magda Jansen was het de beurt aan debatleider Wim Schluter die alle afgevaardigden van de Woudenbergse politieke partijen met een vraag om in te komen aan het publiek voorstelde.

Naast de vertrouwde lijsttrekkers, die het kunstje een of meerdere malen eerder hadden mogen doen, waren er dit jaar 2 nieuwe gezichten. Gerben Heldoorn verving, vanwege ziekte, SGP fractievoorzitter Henk Jan Molenaar en Bert Bosman stond namens de ChristenUnie achter de desk. Pieter de Kruif namens GBW, Jhony Stalman, lijststrekker namens de VVD, Michel Hardeman van de CDA en Moniek van de Graaf namens de PvdA / GroenLinks maakten het zestal compleet.

De lijsttrekkers werd aan de hand van een zestal stellingen gevraagd naar hun visie op Woudenberg. Het publiek kon meestemmen door het ophouden van een rode, tegen, of groene, voor, kaart. En net als is de “echte” Woudenbergse politiek bleek ook bij het publiek de mening gelijkelijk verdeeld. Een uitslag van 7-8 of 8-7 zou ook hier niet onwaarschijnlijk zijn geweest.

Stelling 1: Er moet meer te doen zijn voor de jeugd in Woudenberg, het oudejaarsfeest moet terug.

Waar de SGP achterban in de zaal tegen stemde op de stelling stemde Gerben Heldoorn voor de stelling. Wel gaf hij aan dat het herintroduceren van het tentfeest slechts een deel van de oplossing is. Veel meer zal volgens hem gekeken moeten worden naar het oplossen van de tegenstellingen binnen de Woudenbergse samenleving. 

Ook Bert Bosman en Michel Hardeman zagen het feest als een deel van de oplossing. Volgens Bert is een tentfeest een verkeerde pleister op een verkeerde wond. 

Alle drie de partijen gaven aan dat het uitgeven van € 10.000,-- aan een tentfeest niet past binnen de huidige financiële situatie waarin Woudenberg verkeerd.

Pieter de Kruif wilde met de jongeren in gesprek gaan en Moniek van de Graaf wilde er zelfs een Task Force, los van de rellen, voor oprichten om samen te kijken hoe de problemen met oud en nieuw kunnen worden opgelost. 

Jhony Stalman gelooft in de kracht van de samenleving. Hij is er van overtuigd dat niet alleen de gemeente hoeft bij te dragen aan het financieel haalbaar maken van een Oud- en Nieuw feest maar dat ook de ondernemers zouden willen bijdragen aan een ordentelijk verloop van de jaarwisseling.

Stelling 2: Participatie en inspraak moet veel en veel beter.

GBW heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in het ontmoeten van Woudenbergers en daarbij ophalen wat er binnen de samenleving speelt. Op veel onderdelen gaat het volgens Pieter goed maar het kan natuurlijk altijd beter. Als mensen klachten hebben kunnen ze die, wat betreft Pieter, altijd bij hem kwijt.

Moniek de Graaf is het gezien haar antwoord niet met Pieter eens. De afgelopen 4 jaar is het niet goed gegaan en is er onvoldoende naar mensen geluisterd. Het nieuwe college moet wat haar betreft gaan communiceren. Zij wil een nieuwe bestuurscultuur waarin de rijke kennis van de Woudenbergers wordt ingezet en waarin consensus wordt bereikt met alle betrokkenen. 

Ook Michel Hardeman gaf aan dat betere communicatie nodig is. Met het belastingdebacle als voorbeeld gaf hij aan hoe het niet moet. Door vragen en opmerkingen vanuit de bevolking zijn fouten naar voren gekomen. Hij stelde wethouder Anita Vlam hiervoor verantwoordelijk.

Jhony Stalman pareerde de persoonlijke aanval op zijn wethouder door te stellen dat de fouten in 2016, onder het bewind van de CDA wethouder (redactie), zijn ontstaan door de koppeling van systemen. De afgelopen periode is er een aantal lijken uit de kast gekomen die door de huidige wethouder zijn opgeruimd.

Ook Gerben Heldoorn zag dat er de afgelopen periode onvoldoende is geacteerd op inspraak. Wellicht helpt een extra inspraak ronde om meer begrip en overeenstemming tussen de partijen te krijgen.

Bert Bosman gaf aan dat het niet om participatie maar op anticipatie moet gaan. Kunnen bewoners tijdig reageren en stel je open voor de inwoners.

Stelling 3: De winkels open op zondag. Goed Idee of breekpunt in de onderhandelingen?

Als Christen gaf Bert Bosman aan tegen een zondag openstelling te zijn. Hij verwacht dat een zondag openstelling of sluiting geen reden voor ondernemers zal zijn om uit Woudenberg te vertrekken. Mocht het zover komen dat de CU deel mag uitmaken van de onderhandeling van een nieuw collega zal het niet als breekpunt worden meegenomen maar zal hij er wel een punt van maken. 

Ook de SGP-er Gerben Heldoorn geeft aan dat zij tegen een winkelopening op zondag zijn en gunt alle inwoners een dag van rust en bezinning. Wel geeft hij aan dat hij begrip heeft voor partijen en inwoners die wel voor een winkelopening op zondag zijn. Een standpunt of dit een breekpunt in onderhandelingen is laat hij vooralsnog achterwege.

Ook de CDA, de derde partij met een christelijke achterban, is tegen een zondagsopening van winkels. Michel Hardeman verwacht niet dat er, met uitzondering van de enkele supermarkten, behoefte is aan een winkelopening op zondag. Bij eventuele coalitieonderhandeling zal dit punt voor het CDA geen breekpunt zijn.

Waar de SGP bij ondernemers vaak een luisterend oor vonden tegen de zondagsopening, haalde de VVD bij ondernemers veelal een tegengestelde behoefte op. Een aantal ondernemers ziet zelf de noodzaak om op zondag open te gaan omdat veel inkomsten wegvloeien naar ondernemers in omliggende dorpen. De VVD hanteert graag het liberale principe om aan de ondernemers de keus te laten. Mocht de wens bij ondernemers er zijn om op zondag open te willen zal de VVD deze van harte steunen.

Een zelfde geluid is te vinden bij GBW. Ook Pieter de Kruif geeft aan dat zij initiatieven vanuit de ondernemers zullen ondersteunen.

Omdat ondernemers zelf geen initiatief voorstel in de raad kunnen indienen wil Moniek de Graaf deze handschoen oppakken. Zij kreeg van zowel de VVD als GBW een bevestiging dat zij het voorstel voor zondagsopening zullen steunen.

Op de vraag van debatleider Wim Schluter of deze vraag over 4 jaar weer gesteld moet worden waren partijen gelijkelijk verdeeld. Met een 3 maal ja en drie maal nee werd de stelling afgesloten.

Stelling 4: Woudenberg is goed op weg voor wat betreft duurzaamheid.

Gerben Heldoorn trapte deze stelling af door te stellen dat duurzaamheid van en door alle Woudenbergers moet zijn. Eerst zullen daken van huizen en stallen met zonnepanelen moeten worden bedekt en daarna moet verder worden gekeken naar andere mogelijkheden. Het plaatsen van kleine windmolens bij boerderijen om in een eigen energievoorziening te voorzien is een van die mogelijkheden.

Bert Bosman, CU, kon zich vinden in het plaatsen van de kleine windmolens. Hij geeft aan dat er door Woudenberg in de RES afspraken zijn gemaakt over de invulling van de duurzaamheidseisen die door de Woudenbergse raad bevestigd zijn. Wel zal er altijd zorgvuldig gekeken moeten worden of de wijze waarop geen negatieve invloed heeft op de volksgezondheid. 

Michel Hardeman gaf aan dat de CDA tegen het voorstel heeft gestemd en dat zij eerst alternatieven willen bekijken. Zelfs een kerncentrale behoort daarbij tot de mogelijkheden. Na een vraag van de debatleider of deze op Woudenbergs grondgebied geplaatst moest worden beantwoorde Michel ontkennend. Wel gaf hij nog aan dat windmolens en zonneparken de laatste optie zijn om aan de gevraagde opgave te voldoen.

Ook GBW-er Pieter de Kruif zag de zonneparken en windmolens als laatste optie. Wel is hij voor een zonnelint langs de A12 om daar de nodige energie op te wekken en wil hij vooral benadrukken dat we als Woudenberg samen moeten kijken wat we kunnen doen. 

Het idee van een zonnelint langs de A12 wordt gesteund door de VVD. Maar Jhony realiseert zich dat dit slecht een eerste kleine stapje is maar nog niet voldoende om in de toekomst verzekerd te zijn van voldoende energie.

Moniek van de Graaf is van mening dat Woudenberg nog niet goed op weg is. We zijn nog niet groen genoeg. Wel is zij trots op de Woudenbergers van de stichting Duurzaam Woudenberg die met beperkte middelen veel werk verzetten.

Stelling 5: Woudenberg is een groeigemeente, de N224 is een te drukke weg.

De afgelopen jaren heeft het CDA aandacht gevraagd voor de toenemende drukte op de N224. Michel Hardeman geeft aan dat mensen zich daarover zorgen maken en ze geen gehoor bij de gemeente en provincie vinden. Hij vindt dat de gemeente hiervoor bij de provincie ongelofelijk haar best moet doen om blijvend aandacht te vragen. 

Bert Bosman ondersteunt de oproep om meer invloed bij de provincie uit te oefenen. Maar ziet deze invloed meer in het meer bouwen van woningen. We moeten er alles aan doen om woningen in Woudenberg te realiseren. 

Pieter de Kruif memoreert nog even naar lobby, die ondersteund met een motie, bij de provincie is gedaan. We kunnen wat hem betreft niet bouwen zonder dat er iets aan de N224 wordt gedaan. Bewoners blijven informeren is daarbij noodzakelijk

Inwoners van Woudenberg krijgen volgend jaar de kans om hun invloed op de provincie uit te oefenen tijdens de provinciale verkiezingen. Moniek van de Graaf roept alle Woudenbergers daarbij op om de partijprogamma’s goed te bekijken en te kijken wat voor Woudenberg het beste is.

Ook Jhony Stalman geeft aan dat als groeigemeente de N224 op een goede wijze ontsloten dient te worden.

Stelling 6: Een vrije plens in het Hens . De plannen zijn prima en zet Woudenberg op de kaart.

Wellicht het onderwerp dat de meeste inwoners van Woudenberg bezig houdt: de plannen rondom het Henschotermeer.

Moniek van de Graaf zegt enorm geschrokken te zijn van de plannen die door de beheerder van het Henschotermeer zijn gepresenteerd maar geeft aan vertrouwen te hebben in de ondernemer dat deze geen verblijfsrecreatie op het Henschotermeer zal ontwikkelen.

Na alle commotie rondom de plannen heeft GBW haar oor te luister gelegd bij de Woudenbergse inwoners en Pieter de Kruif geeft aan dat zij de plannen bij indiening ervan zorgvuldig zullen beoordelen. Bij de beoordeling zal worden gekeken of de huidige flora en fauna en het huidige karakter passen in de plannen. Een restaurant is prima maar verblijfsrecreatie, overnachten langs het water, is een no go. 

Ook de VVD geeft aan pas iets te kunnen zeggen als de plannen zijn ingediend. Ook zij zijn niet tegen een verdere ontwikkeling van het gebied maar zullen niet instemmen met verblijfseenheden langs het meer.

Het CDA is blij dat er een ondernemer is die wil investeren in dit unieke stukje Woudenberg en zal haar oordeel laten afhangen van de plannen die gepresenteerd worden. Dagrecreatie is prima maar ook zij zullen plannen voor verblijfsrecreatie niet steunen.

Bert Bosman van de CU is duidelijk. Het Henschotermeer wordt geen nieuw Disneypark, geen Walibi of Elfteling. Verblijfsrecreatie is geen issue maar het verplaatsen van YMCA naar een terrein rondom het Henschotermeer is geen probleem. Immers de huidige plek van YMCA wordt terug gegeven aan de natuur.

SGP-er Gerben Heldoorn wil pas op de plannen reageren als deze bekend zijn. Voor nu is het nog te vroeg om er ook maar iets van te vinden.

Alle partijen zijn het er over eens dat het een uniek gebied is waarvan het karakter behouden moet blijven.

Na de 6e en laatste stelling kregen alle deelnemers aan het debat nog één keer de mogelijkheid om hun partij voor het voetlicht te brengen. Dit ging de ervaren lijsttrekkers beter af dan de nieuwkomers bij het debat maar iedereen heeft haar standpunten naar voren kunnen brengen.

Het is nu aan de inwoners van Woudenberg om hun stem uit te brengen. De partijen zijn na 16 maart 2022 weer aan de beurt om samen tot het beste voor Woudenberg te komen.