Afbeelding
foto: redactie

Burgemeester Jansen zal zingen met Poortzangers op Shanty-festival

Politiek

WOUDENBERG Bij haar installatie is Magda Jansen bedolven onder complimenten en bijzondere verhalen. ‘Ik feliciteer Woudenberg met onze nieuwe burgemeester. Ze was onze voorkeurkandidaat,’ zei Michel Hardeman, voorzitter van de vertrouwenscommissie.

Hardeman vertelde dat hij Magda Jansen op mocht bellen om te vertellen dat ze burgemeester zou worden. ‘Haar reactie zal ik nooit vergeten,’ verhaalde Hardeman. ‘Ik vertelde haar het heugelijke nieuws. Ik hoorde alleen maar stilte. Ik was even bang dat de verbinding verbroken was. Dan duren vijf seconden lang. Magda Jansen was sprakeloos.’ 

Hans Oosters, de Commissaris van de Koning, droeg Magda Jansen voor als burgemeester. Hij prees de grote hoeveelheid ervaring van Jansen, hoewel ze de jongste burgemeester van Nederland is. Ze heeft op vele terreinen kennis; onder meer op het gebied van veiligheid en crisisbeheersing. ‘De wijze bestuurder wordt openbaar bestuurder. Het kan een eenzame baan zijn, maar de burgemeesters uit het Utrechtse burgemeestersnetwerk willen je altijd met advies ondersteunen.’ 

Jansen woont nu nog in Soest. Ze heeft gewerkt met burgemeester Rob Metz uit die plaats. ‘Ik ben bang dat het mede mijn schuld is dat ze vandaag burgemeester wordt. Zij gaf me ooit advies en ik hield aan mijn eigen standpunt vast. Daar begreep Magda niets van. Toen zei ik: “Zorg maar dat jijzelf burgemeester wordt. Dan kun jij de besluiten nemen.”’ Robbert-Jan van Duin, burgemeester van Nieuwkoop, kwam Magda Jansen de rode lantaarn geven. Het symbool dat ze de jongste burgemeester van Nederland was. Hij droeg tot 11 januari die titel. 

Van Duin vertelde dat het traditie was dat de jongste burgemeester een rode lantaarn kreeg en een opdracht van zijn of haar voorganger. Dat kan serieus of ludiek zijn. Van Duin droeg Magda Jansen op een lied met de Poortzangers te zingen op het Shanty-festival. Ze mocht haar eigen lied uitkiezen. Waarschijnlijk kan de nieuwe burgemeester beter viool spelen dan zingen. Ze keek niet blij toen ze de opdracht hoorde.