Scheidend Burgemeester van Mastrigt
Scheidend Burgemeester van Mastrigt / foto: Gemeente Woudenberg

‘Woudenberg is een bijzonder dorp’

Politiek

WOUDENBERG – Yvonne van Mastrigt wordt op 11 januari opgevolgd door Magda Jansen. Van Mastrigt was een half jaar waarnemend burgemeester. Het was een bewogen periode, waarin belangrijke en ingrijpende besluiten genomen moesten worden. Ze kijkt tevreden terug en prijst de dynamiek van Woudenberg.

Welk gevoel overheerst als u terugkijkt op uw periode in Woudenberg?

Yvonne van Mastrigt: ‘Ik kijk terug op een mooie periode als waarnemend burgemeester van Woudenberg. Het is jammer dat ik Woudenberg vanwege corona niet in haar volle glorie heb leren kennen. 

Veel van mijn werk gebeurde hierdoor toch op afstand. Maar ik heb de afgelopen maanden meer dan eens gezien dat de Woudenbergse samenleving betrokken is bij het dorp en zich op allerlei manieren inzet voor Woudenberg. 

Andersom zie ik ook dat de politiek betrokken is bij de samenleving en oor heeft voor wat er leeft in het dorp. Dat vind ik bijzonder.’

In december zijn er belangrijke en goede besluiten genomen? Hoe schat u uw rol in? 

Yvonne van Mastrigt: ‘Met veel gevoel voor verantwoordelijkheid hebben we met elkaar alle voorstellen gewogen langs de lijn ‘snoeien, niet uitroeien’. 

Er moesten moeilijke keuzes gemaakt worden die de inwoners en organisaties die actief zijn voor of in Woudenberg raken. 

Daarin speelde niet alleen ik een rol, maar ook hier was de grote betrokkenheid van de samenleving, de politiek en de ambtelijke organisatie te zien.’

Wat vindt u van Woudenberg/Woudenbergers?

‘De dynamiek en een hoge mate van betrokkenheid bij elkaar en bij de gemeente die ik heb gezien bij de Woudenbergers vind ik bijzonder. 

Dat heb ik nooit eerder zo ervaren bij de gemeenten waar ik heb gewerkt.’ 

Hoe kan de gemeente de relatie met de provincie verbeteren?

‘Als er onderwerpen spelen in de gemeente waarbij de provincie betrokken is, hebben wij zowel op bestuurlijk als ambtelijk niveau goed contact met de provincie. 

Dat gesprek blijven we voeren, want dan kom je het verst.’

Heeft u tips voor uw opvolger?

‘Ik heb de afgelopen weken intensief contact gehad met Magda Jansen om het burgemeesterschap van Woudenberg op een goede manier aan haar over te dragen en haar wat van mijn kennis en ervaring als burgemeester mee te geven. 

Zij gaat dit natuurlijk op haar eigen manier verder invullen en handen en voeten geven. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij zich voor de volle 100 procent inzet om het beste voor Woudenberg te doen. 

Wat ik haar vooral mee wil geven is de betrokkenheid en de kracht van de samenleving te benutten om Woudenberg verder te helpen.’

In een interview in LetOp Woudenberg riep u op om een vaccin te nemen. Heeft u daar reacties op gehad? 

‘Op deze uitspraak heb ik reactie gehad van mensen die daaruit begrepen hadden dat ik daarmee mensen die zich niet laten vaccineren van onverantwoordelijk gedrag beschuldig. Dat is een spijtig misverstand. Wat ik bedoelde te zeggen is dat de aanwezigheid van een zeer besmettelijk virus in onze samenleving vraagt om verantwoordelijk gedrag van ons allemaal. Die verantwoordelijkheid kan worden genomen door je te laten vaccineren of door vaker een neus-mondmasker te dragen, door gepaste afstand te blijven bewaren, door frequent te testen en de andere basis maatregelen strikt in acht te nemen, die overigens voor ons allemaal belangrijk zijn.’ 

Hoe erg kleuren de rellen uw herinneringen over en uw gevoel bij Woudenberg?

‘Aan de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling zijn al de nodige woorden vuil gemaakt. Tijdens de jaarwisseling heb ik een hele nare kant van Woudenberg gezien, maar ik kijk liever op de positieve gebeurtenissen van afgelopen maanden, die er ook zeker waren.’

Zou u bepaalde zaken rond de jaarwisseling anders aangepakt hebben?

‘Nee, we hebben van tevoren alle maatregelen genomen die binnen onze macht lagen.’ 

Waar kijkt u met tevredenheid op terug?

‘Ik heb het afgelopen half jaar mijn kennis en talenten in mogen zetten voor Woudenberg en hoop hiermee een goede basis te hebben gelegd voor mijn opvolgster die met de samenleving, de organisatie en college en raad verder gaat bouwen aan Woudenberg.’

Hoe heeft u het reizen ervaren?(Van Mastrigt woont in het Groningse Winsum, redactie)

Ik wist van tevoren waar ik aan begon en vond het reizen niet vervelend. Vaak vulde ik de tijd nuttig in door vanuit de auto telefoontjes te plegen. 

Gerhard te Winkel