Moniek van de Graaf
Moniek van de Graaf

Moniek de Graaf

di 12 okt 2021, 14:32 Politiek

Het koude weer komt eraan: gezellig bij de kachel en de kaarsjes aan. Maar door de sterk stijgende gasprijzen, geeft dat geen warm gevoel. Het is vooral een probleem voor mensen van wie het energiecontract afloopt: zij gaan in één klap flink meer betalen. 

Den Haag gaat ermee aan de slag, maar daar hebben we op dit moment niks aan. Zeker voor mensen die in slecht geïsoleerde huizen wonen, is de energierekening sowieso al flink en die kan eigenlijk niet nog hoger worden. Nu is het meer zaak dan ooit om te kijken naar het isoleren van uw huis. Makkelijk gezegd, ik weet het, want er zit een prijskaartje aan. En als u huurt, moet er ook een verhuurder zijn die wil investeren in betere isolatie. Maar er zijn mogelijkheden! 

Zo kunt u contact opnemen met een Wauw!denbergse energiecoach. Die komt gratis bij u thuis om isolatietips te geven, ook de minder dure, zoals het plakken van radiatorfolie achter uw verwarming. Dat scheelt al snel tientjes per jaar. De energiecoaches zijn bereikbaar via: info@energie-in-woudenberg.nl. U kunt tot 1 januari ook een energievoucher aanvragen bij de gemeente, zodat u de eerste 65 euro die u uitgeeft aan energiebesparende maatregelen, terugkrijgt. Zie: energie-in-woudenberg.nl voor meer informatie en voorwaarden.

Steeds meer Woudenbergers die werken hebben moeite om rond te komen. Stook- en leefkosten stijgen harder dan wat ze verdienen. Misschien geldt dat ook voor u. Weet dat, ook als u een baan heeft, u bij de gemeente terecht kunt voor hulp. Bijvoorbeeld als u de rekening van de sportclub van uw kinderen niet kunt betalen, geen geld hebt voor nieuwe winterschoenen en een winterjas voor uw kinderen. Of voor schoolbenodigdheden. 

Ook kunnen gemeentelijke belastingen worden kwijtgescholden. Niet alleen mensen met een uitkering kunnen hiervoor in aanmerking komen, ook werkenden met een laag inkomen. En ja, Woudenberg moet bezuinigen, maar niet op deze onderdelen: we krijgen hiervoor speciaal geld uit Den Haag, dat de gemeente hieraan moet besteden. U kunt contact opnemen met de Kleine Schans om samen te kijken wat mogelijk is voor u.

Een mooi voorbeeld van samen: door en voor Woudenbergers is energiecoöperatie Zon op Woudenberg opgericht. De leden zijn de eigenaren. Doel: zoveel mogelijk dorpsgenoten laten meeprofiteren van de overstap op zonne-energie. De coöperatie laat bijvoorbeeld zonnepanelen leggen op daken van bedrijven, waarvan u meeprofiteert doordat u deelt in de winst. U kunt meedoen met kleine en grotere bedragen. Samen onderweg naar een duurzame toekomst!

Moniek van de Graaf
Fractievoorzitter
PvdA/GroenLinks