Op de foto links Michel Brouwer en rechts Jan Hofland. In het midden een warmtepomp / foto: Janneke Hek
Op de foto links Michel Brouwer en rechts Jan Hofland. In het midden een warmtepomp / foto: Janneke Hek

‘Maatwerk bij verduurzamen’

Ondernemend

WOUDENBERG Het kan niemand ontgaan dat de energieprijzen blijven stijgen. Een extra motivatie om eens goed naar besparende maatregelen voor je huis te kijken. Denk naast zonnepanelen en isolatie ook eens aan warmtepompen. Deze helpen de energierekening verlagen. Wie meer wil weten over de voor- en nadelen en welke mogelijkheden er zijn, is welkom op 28 september bij het Energiecafé van Energie in Woudenberg in De Camp. 

Tijdens deze avond vertelt Michel Brouwer van Hofland Installaties over welke soorten warmtepompen er zijn en waar een woning aan moet voldoen om optimaal profijt van een warmtepomp te hebben. ,,Allereerst is het altijd maatwerk wanneer je kiest voor verduurzaming van je woning. Daarom komen wij na een aanvraag bij de mensen thuis en bekijken we de situatie ter plaatse. Hoe is het gesteld met de isolatie, kan de meterkast het aan om een warmtepomp mee te laten draaien en zijn er wellicht nog wensen voor zonnepanelen”. Hofland is al meer dan vijftien jaar ervaren in het adviseren en installeren van zonnepanelen en warmtepompen. Het verwarmen met een warmtepomp biedt zeker voordelen, volgens Brouwer. ,,En dat is te merken in de aanvragen. Van één tot twee aanvragen per week, krijgen we nu soms bericht van wel dertig geïnteresseerden per week. Op dit moment is er vanuit de leveranciers vertraging in de levering van warmtepompen, hierdoor hebben we de tijd om de klant zorgvuldig te informeren en te adviseren. Soms blijkt dat het verstandig is om eerst te kijken naar isolatie voordat je een warmtepomp aanschaft. Eerlijk advies, daar staan we voor bij Hofland”. Brouwer is op 28 september aanwezig om meer te vertellen over warmtepompen en om vragen te beantwoorden van de aanwezigen. Ook is plaatsgenoot Chris van Lith aanwezig, hij weet inmiddels ook veel van de materie en koos in zijn woning voor de all-electric warmtepomp. Hij neemt de aanwezigen tijdens de avond mee in zijn beleving bij warmtepompen aan de hand van soms prikkelende stellingen. ,,Ik zie veel bangmakerij, veel stemmingmakerij en veel onzekerheid bij mensen wanneer het gaat om waarin ze gaan verduurzamen. Het lijkt erop dat Nederland denkt dat een warmtepomp een nieuw soort apparaat is met alle kinderziektes van dien. De eerste warmtepomp werd al 80 jaar geleden voor het eerst toegepast. In koude landen als Zweden, waar vaak geen gas beschikbaar is, worden warmtepomp al decennia gebruikt. De warmtepomp is kant en klare techniek”, stelt Van Lith. Hij gaat graag in gesprek met de bezoekers van het Energiecafé. Waar Van Lith koos voor een all-electric maakte zijn dorpsgenoot Jaap Roetman zijn keuze voor de hybride oplossing. Bij Aart Jan Schurink draait de hybride pomp nu al weer bijna twee jaar. Hoe kom je tot de juiste beslissing? Wat zijn de leermomenten en ervaringen? Volop gespreksstof tijdens deze informatieve avond. Na afloop kan er nagepraat worden onder het genot van een drankje. Meld je aan door te mailen naar info@energie-in-woudenberg.nl of vul het formulier op de website www.energie-in-woudenberg.nl in.

Naschrift: Op dit moment is het wegens de explosieve vraag naar warmtepompen voor veel installateurs, zoals Hofland, lastig om te leveren en ze moeten dan ook klanten teleurstellen. Wegens leveringsproblemen vanuit de fabrikanten in combinatie met de grote vraag vertraagt de aanvoer van warmtepompen.