Marcel Donker van Molenbeek Makelaars
Marcel Donker van Molenbeek Makelaars / foto: Igor Roelofsen

De DES Ondernemer...........Marcel Donker van Molenbeek Makelaars

Ondernemend

Geboren Woudenberger? Nee, ik ben geboren in Leiderdorp en in het jaar 2000 verhuisd naar Woudenberg. Dus inmiddels mag je mij behoorlijk ingeburgerd noemen. Door mijn werk heb ik natuurlijk al heel veel mensen ontmoet en in de meeste straten heb ik wel één of meer huizen van binnen gezien.

Waar kunnen we je bedrijf precies vinden? Aan De Nieuwe Poort, aan de zijde van het gemeentehuis. Je zou de nieuwe burgemeester onze buurvrouw kunnen noemen.

Doe je naast bricks ook aan clicks? De woningmarkt heeft als het om de inzet van onlinemiddelen gaat een voortrekkersrol vervuld in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Funda.nl. Ook ons bedrijf is al heel wat jaren sterk aanwezig op internet en social media.

Hoe heeft jouw bedrijf de coronaperiode doorstaan? De coronaperiode heeft de woningmarkt een sterke impuls gegeven. Door het vele thuiswerken is er een beweging vanuit stedelijke gebieden naar omliggende plattelandsgemeenten ontstaan. Ook in Woudenberg zien we veel nieuwe bewoners die voorheen in Zeist, Utrecht of Amersfoort woonden. Als Molenbeek Makelaars hebben we vestigingen in Zeist en Utrecht, dat geeft onze klanten een directe entree tot deze kopersgroep.

Wat vind je het leukste element in je werk? De mix van werken met en voor mensen enerzijds en de commerciële, juridische en bouwkundige aspecten anderzijds.

Hoe laad je je op na je werk? Samen met Gerdien op de racefiets stappen en een flinke tocht rijden in de regio, dat maakt ons hoofd echt leeg. Daarnaast besteden we graag veel tijd aan ons gezin, samen koken en samen eten zijn heel belangrijk.

Welke belangrijkste kernwaarde in jouw leven draag je ook in je bedrijf uit? Realistisch en eerlijk werken. Dat dragen we uit en brengen we in de praktijk. 

Wat wil je als ondernemer binnen drie jaar bereikt hebben? We willen onze dienstverlening blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door het nog beter toepassen van beschikbare data.

Welk advies heb je voor beginnende winkeliers? Vooral: als je plannen hebt voor een winkel, begin nu! Iedereen roept dat winkels verdwijnen en online de overhand krijgt, maar dat is slechts ten dele waar. In Woudenberg is een grote gunfactor naar winkeliers, consumenten vinden het erg leuk als iemand een nieuwe zaak opent. Met de verwachte groei van het dorp is er een prima renderend bedrijf te openen in Woudenberg.

Welke verandering in het winkelgebied van Woudenberg zou jij wenselijk vinden? We zijn gelukkig het stadium van plannen maken en bespreken voorbij, nu is het tijd voor actie. Dus wat mij betreft gaan we het centrum nu concreet aanpakken en vernieuwen. Er is een gebiedsregisseur en dat is positief, iedereen met plannen en ideeën kan nu direct schakelen met hem.

Wat zou de detailhandel zelf moeten doen om ook in de toekomst relevant te blijven? Onderscheidend zijn ten opzichte van anderen. Webwinkels lijken veel voordelen te hebben, maar die zijn vaak minder voordelig dan gedacht. Je krijgt er geen advies en al helemaal geen antwoord op vragen. Bovendien heb je veel producten sneller in huis als je even naar de winkel in ons dorp loopt. Als winkeliers zich onderscheiden in kennis, service en klantvriendelijkheid, staan ze met 3-0 voor.

Hoe ziet jouw extra stapje in service eruit? Dat is per opdrachtgever verschillend. Een voorbeeld? Voor een klant die ver buiten Woudenberg woont halen we even een bezem door de tuin als de fotograaf komt. Bij een andere woning kan dat weer iets anders zijn. Je doet steeds het maximale voor klanten.

Wat is het mooiste compliment dat je ooit van een klant kreeg? We krijgen op Funda.nl een rapportcijfer 9,4 van onze klanten, dat is wat mij betreft een heel mooi compliment.

Als je een bedrijf zou beginnen in een ander product, wat zou dat dan zijn? Ik denk interieurbouw, maatwerk interieurs ontwerpen en maken, dat lijkt me ook gaaf. Ik heb veel bewondering voor de vakmensen die een ruimte tot leven brengen met mooie meubels. 

Wat zou je tenslotte nog kwijt willen aan de lezers? Dat iedereen met woonwensen die bij ons kenbaar kan maken. Wellicht kunnen we – ook nu de markt krap is - een match voor ze maken. Sommige mensen wonen in een huis met vijf slaapkamers, maar de kinderen zijn al uitgevlogen. Als ze dan naar een bungalow of appartement willen: geef het aan ons door. Misschien kunnen we ze koppelen aan andere mensen die iets zoeken en zo ook de doorstroming op de woningmarkt stimuleren.