Marco's droom een 5 sterren hotel
Marco's droom een 5 sterren hotel / foto: Marco Rommers

Hotel “De Barom van Beaufort””

Ondernemend

WOUDENBERG Vrij naar Hendrik Marsman. Denkend aan Woudenberg zie ik een terras vol mensen voor het gemeentehuis zitten. Genieten van een lekkere lunch of een smaakvol diner. Of gewoon gezellig kletsend met en glas bier of een kop thee.

Gemeentehuis als hotel

Worden bovenstaande dichtregels werkelijkheid of blijft het een droom van een Woudenbergse ondernemer. We gaan in gesprek met Marco Rommers, de Woudenberge ondernemer en uitbater van Proathuus de Barom.

Op een zonnige doordeweekse dag ontmoeten wij Marco in zijn sfeervol ingerichte lunchroom op het Poortplein. Ondanks het tijdstip aan het eind van de middag zit het terras lekker vol en genieten de bezoekers van alle heerlijkheden die het Proathuus te bieden heeft. Maar daar zijn we niet voor gekomen. Wij gaan met Marco in gesprek over zijn ideeën om het huidige gemeentehuis om te toveren tot een 5 sterren hotel en restaurant.

Hoe is het idee ontstaan

Als we Marco vragen hoe het idee is ontstaan om het gemeentehuis als horeca gelegenheid in te richten begint hij enthousiast te praten. Kijk eens om je heen naar omliggende gemeenten. Door samenvoegingen van gemeenten zijn veel gemeentehuizen leeg komen te staan. Deze panden zijn daarna opnieuw ingericht en zijn in een aantal gevallen ingevuld met een horeca bestemming.

Ook in het naastgelegen Scherpenzeel heeft het oude gemeentehuis een nieuwe invulling gekregen. Deze locatie blijkt enorm in trek als trouwlocatie en bestemming voor feesten en partijen.

Win-Win situatie

Naast de invulling als horeca locatie denkt Marco ook met de aankoop van het gemeentehuis bij te kunnen dragen aan een ander probleem van de gemeente Woudenberg. Door de recente financiële problemen die de gemeente heeft, de gemeente staat onder curatele bij de provincie, kan de verkoop van het gemeentehuis bijdragen aan het op orde brengen van de gemeentelijke financiën. Niet alleen de gemeente is ermee gebaat dat de begroting in de toekomst weer positief kan worden afgesloten, ook de inwoners van Woudenberg zullen er baat bij hebben dat de WOZ-kosten en de gemeentelijke belasting niet de pan uit zullen rijzen.

Over de vraag hoe en waar de gemeentelijke organisatie dan ondergebracht moet worden heeft Marco ook al nagedacht. Een serviceloket van de gemeente kan worden ondergebracht in het Cultuurhuis, waar de gemeente ook haar intrek neemt met Loket de Kleine Schans. 

Daarnaast kan de gemeente op haar grondgebied een kantooromgeving huren die past bij het nieuwe werken. Nu tijdens de Corona pandemie steeds meer mensen thuis werken zal het aantal noodzakelijke werkplekken in de toekomst afnemen. De gemeente kan daar dan met een nieuw kantoor op inspelen.

Marco’s plannen voor het gemeentehuis

Volgens Marco is het huidige gemeentehuis uitstekend geschikt om als hotel dienst te kunnen doen. In het huidige gebouw zijn een receptie, lift, trouwzaal, vergaderruimten en parkeerruimte voor fietsen en auto’s al aanwezig,. Het plein voor het gemeentehuis kan uitstekend dienst doen als terras waar zowel toeristen en de Woudenbergse inwoners kunnen genieten van een hapje en een drankje.

Wat Marco nadrukkelijk wil aangeven is dat het pand in zijn oorspronkelijke staat gehandhaafd zal blijven. Hiermee blijft dit beeldbepalende pand voor Woudenberg in stand.

De locatie is ook uitstekend geschikt om een compleet trouwfeest te houden. Na het ja-woord, uiteraard afgesloten met een heerlijke bruidstaart en champagne, kunnen de bruid en bruidegom hun gasten ontvangen in een van de zalen of bij mooi weer in het Beaufortpark. De dag kan dan worden afgesloten in de bruidsuite die in het huidige kantoordeel van het gemeentehuis kan worden gerealiseerd. Marco verwacht dat dit voor de echte Woudenbergers een unieke kans is om hier met het huwelijk te starten.

Kunnen de plannen werkelijkheid worden

Om de plannen te kunnen realiseren is vermogen nodig voor de aankoop en de herinrichting van het pand. Hij verwacht dat de financiering van de plannen geen obstakel zullen vormen.

Horeca in Woudenberg

Recent onderzoek heeft aangetoond dat er in Woudenberg vraag is naar kwalitatief goede horeca gelegenheden. Met Hotel De Barom van Beaufort wil Marco hieraan voor een deel invulling geven.

Waar Woudenberg in het verleden, toen het dorp nog 5000 inwoners had, Hotel de Schans, Bellevue, Hotel de Nieuwe Poort en het bondscafe binnen haar gemeentegrenzen had, moeten we het nu doen met maximaal eenzelfde aantal drank- en eet gelegenheden voor de toekomstige 20.000 inwoners van Woudenberg.

Daarbij doen er in de zomer ook nog eens fors aantal vakantiegangers Woudenberg aan. Alle reden voor de gemeente om de plannen serieus te nemen en mee te denken aan de realisatie van een bruisend dorpshart. Met zijn plannen wil Marco daarvoor graag een aanzet geven.

Werkgelegenheid

Naast een mooie toevoeging aan de het dorpscentrum van Woudenberg heeft het door Marco beoogde en gewenste nog meer voordelen. Een 5 sterren hotel draagt bij aan de aantrekkelijkheid van het dorp als vakantiebestemming. Hierdoor wordt Woudenberg aantrekkelijker voor ondernemers om een winkel in het dorp te starten.

Daarnaast zijn voor de plannen van Marco mensen nodig. Een keukenbrigade, facilitaire medewerkers en bediening zijn nog maar een klein voorbeeld van de mensen die Marco moeten helpen om zijn droom te realiseren. 

Marco hoopt dat hij hiervoor zoveel mogelijk Woudenbergers enthousiast kan maken om samen met hem invulling te kunnen geven aan dit plan. Naast vaste medewerkers is Marco ook gecertificeerd Leermeester. Jongeren die een horeca opleiding volgen kunnen bij Marco stage lopen. Nu kan dat al in het Proathuus maar in de toekomst hoopt hij jongeren de kans te kunnen geven als stagiair in zijn hotel.

Met Vakcollege Maarsbergen en Leerhotel ‘t Klooster in de nabije omgeving zijn er voor Woudenbergse jongeren volop kansen om een horeca opleiding te volgen. 

En wat zou het dan mooi zijn om in je dorp ervaring op te kunnen doen.

De toekomst

Enthousiasme over de plannen kan Marco niet ontzegd worden. Om de plannen te realiseren zal nog veel water door de Grift stromen en zullen er nog veel hindernissen genomen moeten worden. 

Ook de gemeente Woudenberg zal moeten instemmen met zijn plannen. Wil de gemeente haar ambities vorm geven en de ondernemers tegemoet komen dan kan dit een mooie eerste stap zijn om samen op te trekken.

Uiteindelijk hoopt Marco dat als we aan Woudenberg denken we een mooi terras vol mensen voor het huidige gemeentehuis zien zitten.

Bart Radstaake