Robert Hazeleger is 1 juni gestart met zijn bedrijf
Robert Hazeleger is 1 juni gestart met zijn bedrijf / foto: Sanne van der Lee

‘Mooi werk maken, dat door de klanten wordt gewaardeerd’

Ondernemend

Woudenberg – Het plan om als zelfstandig schilder aan het werk te gaan zat er al snel in. Eigenlijk al vanaf het moment dat hij voor het eerst een verfkwast in zijn handen had. Robert Hazeleger is een schilder in hart en nieren. Op 1 juni is hij voor zichzelf begonnen.

Als jochie van 15 werkte hij bij boer Meerveld op de Rumelaarseweg. “Wat hand-en spandiensten verrichten, zoals het gras maaien. Toen Meerveld besloot om een oude varkensschuur te verbouwen tot feestzaal, mocht ik helpen met schilderen. Leuk werk! Via via kreeg ik daarna wat opdrachtjes. In de zomervakantie stond ik veel op de steiger. Egbert Bos, de oude postbode, kreeg dat in de gaten. Hij vroeg me zijn huis te schilderen. Binnen en buiten. Het kippenhok heb ik er ook bij gedaan. Met de hele klus ben ik een jaar bezig geweest.

Toen ik klaar was met de middelbare school, ben ik begonnen met een schildersopleiding. Bij schildersbedrijf Sterk kreeg ik naast mijn opleiding een leerbaan. Ik ging één dag per week naar school en vier dagen leerde ik het vak in de praktijk. Na dit traject heb ik nog twee jaar avondschool gedaan. Bij Sterk heb ik uiteindelijk negen jaar gewerkt. Toen werd het tijd voor wat nieuws. Ik ben aan de slag gegaan bij Bram Mijts Schilderwerken. Na twee jaar heb ik de knoop doorgehakt; ik ga voor mezelf beginnen.

Ik wil mijn eigen ding doen. Het hele verhaal; contacten met de klant, meedenken, adviseren, offerte maken. Ik ben een familiemens. Mijn schoonvader heeft me geholpen met een financieel bedrijfsplan. Mijn vader heeft een bedrijfshal. Daar kan ik mijn spullen kwijt. Mijn broer helpt me met de administratie en mijn schoonzus heeft een bedrijfslogo ontworpen. De start is er. Ik moest me inschrijven bij de Kamer van Koophandel, heb me verzekerd, ingeschreven bij het pensioenfonds, een bankrekening geopend en een boekhoudpakket aangeschaft. Daarnaast moest ik natuurlijk materiaal aanschaffen. Een steiger, kleding en een bedrijfsauto. Alles voorzien van het nieuwe logo.

Theorie leer je op school. Hoe moet je het hout onderhouden? Welke verf gebruik je en welke kwasten? Je leert calculeren, inventariseren, veilig werken. Met mijn avondstudie heb ik de papieren gehaald voor erkend leerbedrijf. Door meters te maken ontwikkel je snelheid. Dat leer je in de praktijk. Daar leer je ook hoe je met bepaalde situaties moet omgaan. Elk jaargetijde is anders. Het is balen als de net geschilderde deur onder het zand of onder de vliegjes zit. Zoiets overkomt je een keer, de volgende keer doe je dat anders.

Als schilder maak je natuurlijk van alles mee. Je komt bij mensen over de vloer. Ik ben wezen behangen bij Afrojack in Leersum. Ja, dan kijk je wel even je ogen uit. Geen klant is hetzelfde. De één is heel gastvrij, je maakt onderdeel uit van het gezin, bij het eten kan je zo aanschuiven. Een ander kijkt je amper aan of zegt nauwelijks goeiedag. Als schilder moet je natuurlijk altijd netjes blijven. Je maakt wel eens mee dat mensen het niet met elkaar eens zijn. Bij die echtelijke onenigheden ben ik soms meer reparateur dan adviseur. En je komt natuurlijk gekke dingen tegen. Er ligt wel eens een dode muis onder een bank. Of je ziet iets wat je eigenlijk niet moet zien als je op de slaapkamer een kast wegtrekt. Dan kijk je even de andere kant op. Als ik dingen hoor die ik niet wil horen, dan gaat de radio wat harder.

Als schilder ben je vaak de laatste schakel in de bouw. Je zorgt voor de finishing touch. Dat vind ik het mooie van mijn werk. Je wilt iets moois maken. Het is leuk als de klant dan enthousiast is. Ik ben een pietje-precies. Ook bij het behangen is dat belangrijk. Daar moet je geduld voor hebben. Een goede voorbereiding is belangrijk. Behangen vind ik leuk. Tegenwoordig wordt dat weer meer gedaan. Naast het traditionele behang willen mensen tegenwoordig ook vaak een kunstwerk als foto op de wand, of afwasbaar vliesbehang. Deze tijd is bizar druk. Tot het eind van het jaar zit ik al behoorlijk vol. Volgend voorjaar heb ik al wat buitenklussen. Allemaal hier in de regio, dat is lekker. Mensen weten dat ik voor mezelf ben begonnen. Vrienden in de bouw geven mijn naam door. De start is goed. Ik hoop dat ik binnen een paar jaar een gezond bedrijf heb, mooi werk kan maken dat door de klanten wordt gewaardeerd.”