Afbeelding

Van Krimpen-Statema maakt rouw bespreekbaar met Lego

Ondernemend

Woudenberg Van Krimpen-Statema Uitvaartzorg heeft het idee om door middel van het bouwen met Lego, kinderen meer te betrekken bij een uitvaart en bij thema's als rouw, afscheid en dood.

Uitvaartondernemer Sjoukje van Krimpen-Statema vertelt, dat vanaf het begin dat ze haar uitvaartonderneming heeft, het haar drijfveer is om kinderen te betrekken bij de dood en bij de uitvaart. "De dood is een onderdeel van het leven. Het hoort bij de opvoeding en het is waardevol om gesprekken met kinderen hierover te kunnen hebben."

"We worden in het leven allemaal geconfronteerd met afscheid nemen en verdriet", zegt Sjoukje. "Vriendschappen die voorbijgaan, je huisdier wat doodgaat, je lieve oma die komt te overlijden. Het is fijn en belangrijk om in overleg met ouders een bijdrage te kunnen leveren aan de verwerking bij loslaten en rouw op een manier wat bij kinderen past."
"De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar wat dood met kinderen doet. Daaruit weten we dat het juist heel goed is om kinderen zoveel mogelijk te betrekken bij de gebeurtenissen en rituelen." Sjoukje geeft aan dat het daarbij belangrijk is om goed naar kinderen te kijken, te luisteren en af te stemmen op wat zij nodig hebben. "We vullen het vaak voor kinderen in, terwijl ze het zelf zo goed kunnen aangeven of ze bijvoorbeeld nog even in de kist willen kijken, een mooie tekening willen maken of juist iets moois op de kist willen schrijven of tekenen. Kinderen meenemen in de realiteit helpt om fantasieën die het erger maken te voorkomen."

"Het verbeelden van gebeurtenissen, die met rouw en afscheid te maken hebben, door te bouwen met Lego, kan helpen om op een laagdrempelige manier de dood bespreekbaar te maken", aldus Sjoukje. "Kinderen spelen graag met Lego, dus hoe mooi is het als je kinderen op die manier kunt helpen bij het voorbereiden van een begrafenis of crematie, of juist om er achteraf over door te praten."

De afgelopen jaren zijn er door een rouwpedagoog diverse rouw Legopakketten ontwikkeld en in de verkoop gebracht, waaronder een aula, een oven, een kerk, een kerkhof, een urnenmuur, een rouwwagen, en een uitvaartkist met dragers.
Het is echter ook mogelijk om vanuit andere Legothema's iets te bouwen wat betrekking heeft op een uitvaart, begrafenis of crematie.

Sjoukje van Krimpen-Statema moedigt kinderen, maar ook volwassenen aan om te bouwen rondom het thema rouw, verlies en uitvaart, in de hoop dat er gesprekken plaats kunnen vinden over afscheid nemen. "Bouwen met Lego kan een middel zijn om je emoties te laten zien en vertalen."
Als er specifieke materialen gemist worden, kan dit geleend worden bij Van Krimpen-Statema.

Vindt u het waardevol om ook iets te bouwen, dan kan dit gebracht worden bij Van Krimpen-Statema, Voorstraat 20A, en krijgt het een zichtbare plek in de etalage. Bel wel even van tevoren: 033-2858234.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Een begrafenis, verbeeld met Lego
Afbeelding