Foto: Slagerij Vernooi van binnen
Foto: Slagerij Vernooi van binnen

Een jongensdroom van Herman werd werkelijkheid, een eigen slagerij!

Ondernemend

WOUDENBERG In een gesprek met Herman en Yolanda Vernooij vertellen zij hoe ze lang geleden bij slagerij van Baaren gestart zijn. In 2013 heeft Herman de zaak overgenomen die we nu in Woudenberg kennen als de Zaak vol Smaak van Herman Vernooij.

Herman is geboren en getogen in Werkhoven, waar hij nu nog woont samen met zijn gezin. Zijn ouders woonden en werkten op een boerenbedrijf waar Herman ook zag dat er koeien geslacht werden, wat hij als jonge jongen erg interessant vond. Toen duidelijk werd dat het boerenbedrijf overnemen niet haalbaar was, werd al snel de keus gemaakt om naar de slagersvakschool te gaan om daar het slagersvak te leren.

Werkervaring

Nadat Herman zijn diploma’s op zak had, ging hij eerst werken bij een grote slagerij in de Bilt. Maar na anderhalf jaar kreeg hij de kans om in Woudenberg te komen werken bij slagerij van Baaren. Hij heeft daar heel veel jaren met veel plezier gewerkt, leerde het vak steeds beter kennen. In 2013 wilde de familie van Baaren de zaak verkopen. Herman, die inmiddels al veel ervaring had, en ook de klanten goed kende, twijfelde geen moment en nam de zaak over. Samen met het team van slagerij van Baaren heeft Herman geleerd dat het vooral belangrijk is dat alles in de slagerij schoon en hygiënisch is, dat is tenslotte de eerste indruk die een klant in je zaak krijgt. Een paar jaar geleden is de winkel vernieuwd, wat de winkel een mooie eigentijdse uitstraling heeft gegeven.

Herman en Yolanda proberen steeds met de tijd mee te gaan. Zo hebben ze 2 jaar geleden al een webshop gemaakt, zodat het mogelijk is online een bestelling te doen. In de eerste tijd werd er nog heel weinig gebruik van de webshop gemaakt, maar het laatste jaar sinds de coronacrisis, weten steeds meer mensen de webshop te vinden en plaatsen hun bestelling. Deze bestellingen kunnen in de winkel opgehaald worden, maar kunnen ook bij de klanten thuis bezorgd worden.

Hele beesten slachten zoals Herman dit vanuit zijn jeugd nog weet doet hij niet; het vlees wordt uitgebeend aangeleverd, zodat alles verkocht kan worden. De kip die verkocht wordt is van scharrelkippen, die meer leefruimte hebben gehad. Deze kip slinkt in de pan veel minder dan de andere soorten kip. Hij maakt veel zelf, allerlei soorten worst, maar ook verschillende soorten soep en maaltijden.
Op mijn vraag of er veel veranderd is in de jaren dat hij slager is, geeft hij aan dat er veel veranderd is. Jonge mensen kopen andere producten dan de oudere generatie. Het suddervlees wordt veelal verkocht aan de wat oudere consument, de jongeren hebben minder tijd om lang in de keuken te staan dus zij kiezen ook voor een maaltijd die snel te bereiden is, en voor de kant en klare maaltijden.

Het laatste jaar valt het op dat er meer exclusieve soorten vlees verkocht worden omdat de mensen nu thuis eten, waar ze anders uit eten zouden zijn gegaan. Bij een bezoek aan de winkel kan de klant ook Piggy punten sparen, een spaarsysteem dat door heel Nederland gebruikt wordt.

Buffetten en Barbecues

De slagerij kan warme en koude buffetten verzorgen. Zo zijn er veel verschillende soorten stamppot in het assortiment, maar ook nasi en bami gerechten.

Daarnaast is het ook mogelijk om hapjes te laten maken, zodat de feestjes thuis met meer gemak gegeven kunnen worden. In het barbecue seizoen is het ook mogelijk om barbecue schotels te bestellen, waarbij het ook mogelijk is om een barbecue mee te krijgen. Herman is bij grote feesten ook weleens zelf mee gegaan om te barbecueën. Zo is er bij slagerij Vernooij veel mogelijk. Slagerij Vernooij verkoopt vleespakketten en cadeaubonnen, maar ook in de kerstperiode behoort een kerstpakket tot de mogelijkheden. Op de website staan verschillende leuke recepten en kook ideeën, waar de consumenten door geïnspireerd kunnen worden.

Hoogtepunten

Ik vroeg Herman naar de hoogtepunten in het slagersvak. Hij gaf toen aan dat hij erg kan genieten van het maken van verschillende soorten worst. Ook het barbecueën is iets wat hij enorm leuk vindt om te doen en voor klanten te regelen. Maar het mooiste wat je in dit vak krijgt is toch wel de waardering van de mensen. Daar doe je het voor.

Agnes Blok

Foto: Slagerij Vernooij