© Twycer / www.twycer.nl
© Twycer / www.twycer.nl Igor Roelofsen

Makelaar Marcel Donker over de Woudenbergse woningmarkt

Ondernemend

Woudenberg Hoe ingrijpend de coronaperiode ook is voor de economie, de woningmarkt raakt niet in het slop. Door het krappe aantal woningen dat te koop komt, stijgen de prijzen door.

Marcel Donker van Molenbeek Makelaars is al zo’n twintig jaar actief in Woudenberg en kent bij wijze van spreken iedere woning van binnen en buiten. LetOp neemt aan de hand van vier vragen de lokale woningmarkt even door.

Hoe komt het dat de verkoopprijzen blijven stijgen?

“Door een combinatie van factoren. Allereerst de zeer lage rente. De slogan luidt ‘geld lenen kost geld’, maar lenen is nu historisch voordelig. Dat biedt kopers veel extra hypotheekruimte.

Het aantal geïnteresseerde kopers is daardoor erg groot. Met als gevolg, veel vraag bij weinig aanbod".

"De corona-uitbraak zorgt voor extra waardering voor een eigen huis. Veel mensen werken thuis en komen net een kamer tekort om bijvoorbeeld in te richten als werkplek".

Hebben starters nog wel een kans?

“Voor bestaande woningen wordt het voor starters steeds lastiger, dat zien we ook in de cijfers. Daarbij geldt wel dat iedere starter uniek is.

Een stel dat al een aantal jaren gespaard heeft, kan een woning vinden."

"Gelukkig heeft Woudenberg relatief veel nieuwbouw, daar komen koopstarters nog redelijk goed aan bod. Van de bijna 80 nieuwbouw koopwoningen in 2019 is 31% gekocht door een starter. In 2020 staat het percentage op 29%. De groep doorstromers is twee keer zo groot, 68% in 2020."

"Nieuwbouwwoningen worden in Woudenberg slechts zeer mondjesmaat aan beleggers verkocht. Van de laatste 182 nieuwbouwwoningen zijn er slechts 13 verkocht aan een belegger of nog in bezit van de ontwikkelaar of grondeigenaar.”

Waar komen kopers vandaan?

“Veel kopers in Woudenberg komen uit Woudenberg, dat is de categorie doorstromers, maar ook koopstarters.

Tegelijk wordt op dit moment de helft van de woningen verkocht aan mensen die van buiten het dorp komen. Dat zijn inwoners van Utrecht, Zeist en Amersfoort die kiezen voor meer leefruimte in en om het huis.

Uit recent onderzoek blijkt dat 12% van de inwoners in grote steden overweegt om naar kleinere dorpen buiten de stad te verhuizen. Omdat thuiswerken meer de norm is, is reisafstand opeens een stuk minder belangrijk.

Iemand die in Amsterdam werkt en een of twee keer per week naar kantoor gaat, kan prima in Woudenberg wonen.”

Ik wil mijn huis verkopen, wat is juist nu belangrijk?

“Een goede en onderbouwde verkoopstrategie en die is per woning en woningeigenaar anders. De bepaling van de vraagprijs is daarbij essentieel, die moet passen in de verkoopstrategie.

Een hoge vraagprijs lijkt aantrekkelijk, maar garandeert geen hoge verkoopopbrengst. Integendeel, vaak leidt een iets scherpere vraagprijs juist tot een beter verkoopresultaat met als bijkomend voordeel een snellere verkoop.

Dat laatste, snel verkopen, wordt voor verkopers steeds belangrijker. Niet alleen weten ze dan in onzekere tijden snel waar ze aan toe zijn, het voorkomt ook onnodig veel bezichtigingen waarvoor het hele huis weer aan kant moet zijn.”

Molenbeek Makelaars is gevestigd aan De Nieuwe Poort 20, meer informatie via www.molenbeek.nl. Een waardebepaling en strategisch verkoopadvies zijn altijd gratis.

Voor bestaande woningen wordt het voor starters lastiger