Afbeelding
Jolanda Weerheim

Gerben Heldoorn, fractievoorzitter SGP Woudenberg

Column

Koop lokaal!

Er is al heel wat geschreven en gezegd over het dorpscentrum van Woudenberg. Veel Woudenbergers vinden er van alles van. En terecht! Zoveel hoofden, zoveel zinnen. Ook politiek wordt wethouder Molenaar regelmatig bevraagd op de voortgang van de plannen in het centrum. Het lijkt een weg vol hobbels en obstakels. Mooie plannen gaan soms niet door. Ze zijn te duur of mensen willen niet meewerken. En het is waar: er zijn nogal wat mensen bij betrokken: pandeigenaren, projectontwikkelaars, ondernemers, Woudenbergers en niet-Woudenbergers. 

Inmiddels worden gelukkig de eerste stappen gezet. De plannen voor de nieuwbouw van Albert Heijn aan Kostverloren lijken nu echt omgezet te gaan worden in het realiseren van een nieuw pand. Wethouder Molenaar sprak in december terecht over een mijlpaal. De bouw van de nieuwe supermarkt kan als vliegwiel gaat dienen voor de verdere upgrading van het gebied Kostverloren.

Centrum-regisseur en Taskforce

In februari bespreken we als gemeenteraad het voorstel van het college om de gereserveerde gelden voor het dorpscentrum in te blijven zetten, nu de eerste stappen gezet zijn voor de ontwikkelingen van het centrum. Ook doet een college een voorstel om te blijven werken met de centrum-regisseur. Een mooi begrip is dat: regisseur. Maar wat doet zo iemand? Een regisseur draagt er zorg voor dat de uitvoering van bijvoorbeeld een film op een bepaalde manier wordt uitgevoerd, en dat de uitvoering op elkaar is afgestemd, zowel tussen de verschillende scènes als in de manier waarop de personages hun rol uitvoeren. Zo zorgt de centrum-regisseur voor het op elkaar afstemmen van alle ideeën en plannen. Regelmatig krijgen wij signalen dat het allemaal wel heel erg lang duurt voordat er zaken veranderen in het centrum. En dat kunnen wij natuurlijk niet ontkennen! Tegelijk is de gemeente afhankelijk van heel veel ‘partijen’. Het is goed te weten dat er een duidelijke samenwerking is met de Taskforce. Dat is een groep van verschillende experts, zoals vertegenwoordigers van de winkeliersvereniging en pandeigenaren, die meedenken over de ontwikkelingen.

Woudenbergers aan zet

Maar wat kunnen u en ik nu doen? Klagen over het tempo helpt niet. Eigenlijk is er iets heel simpels wat u kunt doen: Koop lokaal! Koop zoveel mogelijk bij de hardwerkende Woudenbergse ondernemers en agrariërs. Bestel niet even snel via de grote internetwinkels. Laat geen pakketten komen met 5 kledingstukken, waarvan er 4 weer teruggestuurd moeten worden, maar loop gezellig de Woudenbergse winkels binnen. En bent u minder mobiel? Dan is er wellicht in uw buurt een buurman of buurvrouw die uw boodschappen mee kan nemen uit het dorp. Als alle Woudenbergers lokaal kopen, dan werken we écht sámen aan een levendig en vitaal dorpshart. En dat zou de snelheid van de centrumontwikkelingen wel eens ten goede kunnen komen. Want de gezelligheid in het centrum wordt écht niet alleen gemaakt door panden, terrassen en winkels, maar vooral door Woudenbergse mensen.