Jhony Stalman
Jhony Stalman Marieke Dijkhof

Column Jhony Stalman, fractievoorzitter VVD

Column

Lekker dan, een week na de verkiezingen een column schrijven, zeker in de wetenschap dat je een VVD’er bent. Dan zou je kunnen verwachten dat ik een uitgebreide analyse voorschotel waar het mis ging of wat de VVD nu zou moeten doen, zeker nu de PVV de grootste partij is. Maar ondertussen is het net als met voetbal: omdat we daar al 17 miljoen bondscoaches voor hebben, en dus evenveel meningen en analyses, zou mijn analyse van het politieke landschap er weer 1 van velen worden. Bent u daar dan mee geholpen?

Maar het effect van het verkiezingsprogramma van de PVV op de gemeente Woudenberg? Wat is daar over bekend? Er staat niet heel veel in hun programma direct over gemeentes en hun beleid hiertoe, maar toch een poging van wat ik wel tegen kwam.

De PVV schrapt alle belemmerende maatregelen om te kunnen bouwen’: dus we kunnen bouwen, Woudenberg Zuidoost en zelfs een straatje erbij? Dat zou een plus voor de gemeente Woudenberg betekenen…. We gaan sneller bouwvergunningen uitgeven en procedures verkorten.

‘Gemeenten werken niet mee aan gender-maatregelen, klimaatwaanzin en diversiteitsgeneuzel’

Tja, hoe ga ik die uitleggen? Om met de makkelijkste te beginnen, “klimaatwaanzin”. Dat we aan de slag moeten om onze wereld “gezonder” te maken is voor mij een feit. Dat de route van eenieder wat verschillend hierin is, kan. De slogan haalbaar en betaalbaar wordt vaker gebruikt; dat het ingestelde klimaatfonds zo groot is, dat je er überhaupt niet aan toekomt om het uit te geven, is een mening. Ik denk ook mijn mening. Maar het einddoel en de bewustwording, daar zijn de meeste partijen het over eens. Geen waanzin, maar gezond verstand dus…..

Dan “gender-maatregelen en diversiteitsgeneuzel”. Of je nu in Woudenberg woont of daarbuiten: het recht om jezelf te zijn in wie en wat je bent of wilt zijn, is een recht en voorrecht in Nederland. Ik leef misschien op een roze wolk, maar ik vind dat dit in Woudenberg kan!

Nee, het is ook hier niet perfect; maar op het moment dat dit uitgangspunt in het gedrang komt, ook in ons dorp, omdat 1 partij dit zou gaan beletten dan kom je in mijn beleving aan een grondwettelijk principe, artikel 1.

Zowel NSC, BBB als PVV hebben het LHBTIQ-akkoord niet getekend. Dit in tegenstelling tot de VVD, en een aantal andere partijen die ook in de Woudenbergse raad vertegenwoordigd zijn. Maar ook los van de VVD-standpunten zal ik als persoon altijd voor dat artikel 1 van de grondwet staan:

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Did you vote what you wish for, or do you wish where you voted for?

(Heeft u gestemd voor wat u wenst? Of wenst u waar u voor heeft gestemd?)