Afbeelding
Martine Buitenhuis Fotografie

Column Daphne Boeve - de Kruif Wethouder

Column

Veiligheid is geen toeval

Bijna iedereen is dagelijks betrokken bij het verkeer. Of u nou op de fiets stapt, met het openbaar vervoer reist, de auto pakt of heerlijk te voet gaat. Een veilige verkeersomgeving is belangrijk om ervoor te zorgen dat we allemaal veilig van A naar B kunnen reizen.

De gemeente en haar inwoners moeten samenwerken om een veilige verkeersomgeving te creëren. Het vereist inzet van beide kanten. Met aan de ene kant de gemeente, die een belangrijke rol heeft als het gaat om een veilige inrichting van de wegen en verkeerssituaties. En aan de andere kant verkeersdeelnemers, de ervaringsdeskundige, die zich aan de gestelde regels houden en rekening moeten houden met medeweggebruikers. 

Bij het (opnieuw) inrichten van wegen of verkeerssituaties wordt er vooraf altijd onderzoek gedaan naar de meest veilige verkeersoplossing. Veiligheid is tenslotte prioriteit. Zo komt het ook wel eens voor dat bijvoorbeeld een inrichting of aanpassing in de praktijk anders uitpakt dan verwacht. Precies daarom evalueert de gemeente, zoals bijvoorbeeld bij de rotonde Europaweg en straks ook bij de nieuwe inrichting van de Nico Bergsteijnweg. Want we horen graag van u als ervaringsdeskundige wat werkt en wat nog verbetering nodig heeft. Gelukkig krijgt de gemeente ook regelmatig meldingen en opmerkingen van inwoners over verkeersveiligheid. Maar vaak zijn dit één of enkele meldingen per situatie. Dit geeft ons niet meteen een goed beeld van hoe de inwoners het ervaren. En dat is nou juist van groot belang!

Daarom zijn we ook gestart met ons brede verkeersveiligheidsonderzoek. En ik roep u op om deel te nemen aan dit onderzoek en ons te helpen bij het in kaart brengen van mogelijke verbeteringen aan onze wegen. U kunt laten weten hoe u kijkt naar verschillende situaties in Woudenberg. Welke wordt als veilig of onveilig ervaren? Maar vooral ook waar en wat kan er verbeterd worden. Veiligheid is geen toeval en uw perspectief is van onschatbare waarde als het gaat om het verbeteren van de verkeersveiligheid. Met de resultaten van dit onderzoek kijken we welke locaties prioriteit hebben en dit verwerken we in ons wegbeheerplan.

Scan de QR-code om naar de enquête te gaan of ga naar: app.maptionnaire.com/q/9r9gk3ewp3b7 Daarnaast organiseren wij twee avonden op 6 en 9 november waarbij u fysiek langs kan komen en met de gemeente in gesprek kan gaan. Ik hoop dat u allen meedoet.

Samen streven we naar veilige en toegankelijke wegen voor iedereen!