Afbeelding
Gemeente Woudenberg

Column Henk-Jan Molenaar wethouder

Column

Rooskleurig of niet? 

De laatste weken van 2022 stonden in het teken van de najaarsrapportage. Dit gaf een doorkijk van de financiële stand van zaken van het hele jaar. 

Conclusie: geen grote financiële verrassingen en een fijn vertrekpunt voor 2023.

Het jaar is nog maar net begonnen en we kijken alweer (ver) vooruit, ook financieel gezien. In het voorjaar stellen we een kadernota op. Hierin staat wat we de komende jaren willen doen en welke financiële middelen daarvoor nodig zijn. 

Er worden prioriteiten gesteld, want we willen vaak meer dan we kunnen betalen. Tenslotte kunnen we het geld maar één keer uitgeven.

En wist u dat de inkomsten van de gemeente vooral bestaan uit bijdrages van de rijksoverheid en de lokale heffingen? 

Hoewel de gemeente financieel op koers ligt en de door de gemeenteraad vastgestelde begroting 2023 is goedgekeurd door de provincie, ziet de financiële situatie op de lange termijn er niet rooskleurig uit. 

En ik hoor u denken, waarom weten jullie dit nu al? Omdat de bijdrage vanuit het Rijk, zoals het er nu naar uitzet, flink minder gaat zijn. En voor uw beeld; in Woudenberg is de rijksbijdrage ongeveer 70% van de totale begroting van €35 miljoen.

Het kabinet heeft besloten dat er vanaf 2026 veel minder geld naar alle gemeenten gaat. En de verdeling van het geld tussen gemeenten wordt aangepast. En dat pakt voor Woudenberg erg negatief uit. Reden genoeg om de komende jaren te sparen en de financiële buffers verder op te bouwen. 

We doen er alles aan om de financiële gezondheid van Woudenberg te waarborgen. Zo zijn we ook een traject gestart met een extern expert die ons gaat helpen bij de vraag hoe groot het spaarpotje van de gemeente moet zijn. Dit om, ondanks alle onzekerheden en zorgen, op langere termijn financieel gezond te blijven.

Tegelijkertijd is door de rooskleurige financiële situatie op korte termijn in de begroting (2023-2026) een bedrag van € 150.000 opgenomen. Dit bedrag mag de gemeenteraad gebruiken om eerder genomen bezuinigingsmaatregelen uit te stellen of terug te draaien. 

Eind vorig jaar heeft de ambtelijke organisatie een overzicht gemaakt om de gemeenteraad te helpen bij de concrete invulling hiervan. De raad neemt naar verwachting eind februari een besluit om welke bezuinigingen dit gaat.

Kortom: genoeg werk aan de (financiële) winkel. Alles met als doel een financieel gezond Woudenberg op korte en lange termijn!