Afbeelding
Bert Bosman

Column Bert Bosman fractievoorzitter Christen Unie

Column

Een gemoedelijk dorp

“Het is het afscheid van een dorp dat we met elkaar vormen” schreef Gert Jan Segers bij zijn vertrek in de brief aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Hij hoopt dat de Tweede Kamer de gemoedelijkheid van een dorp houdt. Je kunt je afvragen: Wat is dan de gemoedelijkheid van een dorp? Bestaat een dergelijke gemoedelijkheid wel? En voldoet Woudenberg aan de voorwaarden die je aan gemoedelijkheid wilt stellen?

Wat is het?
Gert Jan gebruikt woorden als liefde, bemoediging, broederlijke en zusterlijke nabijheid en vriendelijkheid. Gemoedelijkheid staat voor een sfeer van vertrouwen en veiligheid. Je bent loyaal en gericht op harmonie.

Ik ervaar een soort gemoedelijkheid in Woudenberg. Mensen groeten elkaar vriendelijk in het dorpscentrum. Op de sportvelden en in de Camp kun je de vriendschappelijkheid steeds ervaren en in de kerken noemen de leden elkaar niet voor niets broeder en zuster want mensen hebben zorg voor elkaar. Op dit moment heerst er ook een gemoedelijkheid in de raadszaal. De raads- en collegeleden kennen elkaar. Standpunten kunnen soms ver uit elkaar liggen maar de collegiale waardering blijft ervaren worden.
Hiermee kunnen we ons dan gelukkig prijzen. We hebben een beeld van wat gemoedelijkheid is en we herkennen die in onze Woudenbergse gemeenschap.

Geen gezapigheid
Gemoedelijkheid kent echter één groot gevaar: Gezapigheid. Wanneer we de kwaliteit van ons dorp hoog willen houden zijn we betrokken op elkaar. We zijn strijdbaar om individualisme tegen te gaan. We willen opkomen tegen onrecht en we willen de vrede dienen. “Het gemoed blijft jong, zolang het vatbaar blijft voor lijden” schreef een Oostenrijkse schrijfster. Gemoedelijkheid heeft aandacht voor verhoudingen. Ze is zorgzaam en komt te hulp wanneer er lijden wordt ervaren. Gemoedelijkheid is dus een actief begrip.

Durf te besturen
Wat de ChristenUnie betreft is er nog een belangrijk pluspunt waar het de gemoedelijkheid betreft. We willen onze onderlinge verhoudingen niet alleen in strikte regels vatten. We hebben in ons dorp de maat om situationeel op elkaar te reageren en ons dorp volgens maatwerk te besturen. We kennen de situaties immers. Situaties die niet steeds hetzelfde zijn en die niet over dezelfde kam geschoren hoeven te worden. We willen ons steeds opnieuw naar elkaar verantwoorden terwijl we elkaar recht in de ogen kunnen aankijken.
Het gevaar bestaat dat we een goede samenleving alleen denken te kunnen realiseren door een enorme hoeveelheid gedragen wetten, regels en verordeningen op te stellen. Niets is minder waar. Wetten en regels zijn nodig maar ze werken pas goed uit in een samenleving die zich gebouwd weet op onderling vertrouwen, transparantie en situationele besluitvorming. Dat vraagt inzicht en durf. Aan zo’n gemoedelijk dorp draagt de CU graag bij.

Bert Bosman
fractievoorzitter Christen Unie